13:24 / 18.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Europska ljetna turistička sezona u opasnosti

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Enrique Calvo / REUTERS

Europa bi mogla imati još jednu izgubljenu ljetnu turističku sezonu, s obzirom na to da je broj slučajeva COVID-a u porastu, a uvođenje cjepiva jako sporo, prijeteći gospodarstvima Italije, Španjolske, Portugala i Grčke, objavio je u četvrtak Morgan Stanley.

- Visoke brojke zaraženih i sporo uvođenje cjepiva moglo bi uzrokovati kasno ponovno otvaranje prijeteći drugom ljetu, što bi pogoršalo podjelu sjever - jug, objavila je američka investicijska banka Morgan Stanley.


- Europa je prošle godine bez cjepiva uspjela spasiti dio svoje ljetne sezone uz pomoć ograničenja i sezonske vremenske dinamike koja je od proljeća smanjila stope prijenosa. Međutim donekle sumnjamo da bi se to moglo ponoviti ove godine, s obzirom na pojavu novih varijanti koje se čine zaraznijim i opasnijim i nedavno su ubrzale broj slučajeva u eurozoni, npr. u Francuskoj i Italiji, navodi se u izvještaju.


Tvrtka navodi da bi južna Europa mogla pretrpjeti najteže posljedice zbog još jednog izgubljenog ljeta, budući da turizam sudjeluje sa 6 % u europskom BDP-u, te osigurava 8 % radnih mjesta, no te su brojke još i puno veće u zemljama ovisnima o turizmu poput Italije, Španjolske, Portugala i Grčke.


- Španjolska, koja je već 2020. imala jedan od najvećih padova gospodarstva, na temelju naših analiza izgleda posebno ranjivo, navodi Morgan Stanley.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!