Europski ulagači oprezni, na azijskim burzama porasle cijene dionca

09.06.2023.

09:57

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Na europskim se burzama jutros se trguje oprezno, pri čemu indeksi stagniraju, jer nema značajnijih vijesti koje bi usmjerile tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 u plusu 0,1 posto. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,01 posto, na 7.599 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,16 posto, na 15.964 boda, a pariški CAC 0,05 posto, na 7.218 bodova.

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 u plusu 0,6 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks skočio gotovo 2 posto, oporavivši se nakon dva dana pada, pa je dosegnuo novu najvišu razinu u više od 30 godina. Cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,3 i 1,2 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones ojačao 0,5 posto, dok je S&P 500 porastao 0,6, a Nasdaq indeks 1 posto. Tim su rastom indeksi nadoknadili gubitke od prethodnoga dana. To se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što je Amazon. No, trgovalo se oprezno jer nije bilo vijesti koje bi mogle jasnije usmjeriti tržište.

- Vidimo da na tržištu nema volje za veći angažman, ulagači su kao paralizirani, kaže David Bianco, analitičar u tvrtki DWS Group.

Ulagači ne žele riskirati dok ne vide nove podatke o kretanju inflacije u SAD-u, koji bi mogli utjecati na odluke čelnika američke središnje banke na sjednici idućega tjedna.

zvješće o inflaciji bit će objavljeno 13. lipnja, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u svibnju blago pale na mjesečnoj razini, dok će temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene hrane i energenata, vjerojatno ostati povišena.

Ulagači se nadaju da bi to moglo navesti Fed na stanku u procesu podizanja kamatnih stopa.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji oko 75% izgleda da će čelnici američke središnje banke na sjednici idućega tjedna ostaviti kamate nepromijenjene. No, kako inflacija ipak ne popušta dovoljno brzo, većina analitičara smatra da će Fed, nakon stanke u lipnju, u srpnju još jednom povećati kamate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!