Fabio Flego uzgaja voće iz Južne Amerike, Kine i Japana

03.12.2022.

07:01

Autor: Klara Dujmović/Plodovi zemlje/HRT/R.S.

Fabio Flego, uzgajivač voća

Fabio Flego, uzgajivač voća

Foto: HRT / HTV

Fabio Flego već godinama gotovo u samom centru Pule uzgaja egzotično voće. U malom nasadu uzgaja razne voćke iz cijeloga svijeta - iz Brazila, Kolumbije, Indije, Kine i Japana. Obožava voće neobičnog i nesvakidašnjeg okusa i naziva, a zanimljivo je da bjelosvjetske egzote u njegovu vrtu izvrsno uspijevaju. 

Na pola hektara voćnjaka, uz masline i žižule, Fabio Flego uzgaja i egzotično voće. Ima 40 stabala feijoe, 15-ak kineskih murvi, isto toliko i stabala indijskih banana, nekoliko yuzua, odnosno japanskog limuna, a uzgaja i peruanske jagode.

Prvo je zasadio feijou, voćku podrijetlom iz Brazila i Kolumbije, a koje je iznimno bogato prirodnim jodom. Dovoljno je pokupiti plodove s tla i može se uživati u njihovu neobičnom okusu.

Iz čiste radoznalosti prije sedam godina zasadio je prve sadnice

Stablo kineske murve izgledom podsjeća na trešnju. Sada polako gubi lišće pa se na grama još više naziru crveni plodovi koji podsjećaju na malinu.

- Kineska murva okusom je slična kao naša koja se kod nas uzgajala zbog svile. Tako kineska uspijeva na jesen za razliku od naše murve koja uspijeva na proljeće, ljeto, rekao je Fabio.

Prve sadnice voća zasadio je prije sedam godina i to iz čiste radoznalosti.

- Mene zanima isprobavanje novih okusa. Nisam mogao naći puno toga u trgovačkim centrima, to egzotično voće. Tražio sam na Facebooku, na forumima, na Internetu što može uspijevati ovdje u Istri. Nekako sam se savjetovao s talijanskim tržištem jer znam i talijanski tako da najlakše preko njih sam i dobio sadnice i savjete vezano uz uzgoj, rekao je Filip.

Kineska murva

Kineska murva

Foto: HRT / HTV

Dobro se raspitao jer sve što je zasadio, uspješno uzgaja.

- Izabrao sam egzotične biljke bilo zbog toga što nema puno rada oko njih ili što nemaju puno prirodnih neprijatelja. Sve su prirodne, nisu ni špricane ni tretirane ničime budući da kod nas još nemaju nikave bolesti. Nije zahtijevno ni za tlo. Bitna je voda jer su godine sve sušnije, a bez vode ne uspijeva, rekao je Flego.

Prodaje bez problema, a ima i stalne kupce

Sve što proizvede, bez problema proda na vlastitom OPG-u ili pulskoj tržnici. Kilogram feijoa prodaje za 50 kuna, a kineske murve za 40 kuna.

Mnogi su u početku bili skeptični, no sada ima stalne kupce koji mu dolaze.

- Reakcije su različite od čudenja pa do, ne bi rekao gađenja, ali reakcije su različite. Netko bi htio probati, netko je jako skeptičan jer je naviknut na okuse jabuke, kruške i neko voće koje je tradicionlano kod nas, kazao je Flego.

S godinama je stekao stalne kupce. U zanimljivim plodovima uglavnom uživaju mladi, a često su to vegani ili vegetarijanci. Fabio planira proširiti paletu okusa. Želja mu je povećati nasad od stotinjak stabala i živjeti od uzgoja neobičnog voća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!