Filipović: Janaf može i bez ulaganja znatno povećati transport nafte prema Mađarskoj

13.05.2022.

14:27

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je izjavio da Jadranski naftovod (Janaf) može i bez dodatnih ulaganja znatno povećati kapacitet transporta nafte prema Mađarskoj te da će Hrvatska raditi na tome da postane važan faktor u energetskom sektoru Europe.

Odgovarajući na upit novinara na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni natječaji sufinancirani iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, o tome kako ocjenjuje nedavnu izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana o "oduzetom moru", Filipović je rekao da je ta Orbanova izjava bila potpuno neprimjerena.

U kontekstu cijele situacije, poručio je da će Hrvatska raditi na tome da postane važan faktor što se tiče energetskog sektora u Europi.

- Trenutni kapaciteti Janafa mogu se bez ikakvih investicija, kada se govori o transportu nafte u Mađarsku, povećati, i to značajno, a uz određene investicije, oni se mogu i poduplati, izjavio je Filipović. Dodao je da je to smjer kojim će Hrvatska ići, odnosno iskoristiti situaciju kako bi se maksimalno pozicionirala što se tiče energetike u Europi.

Naveo je i da Janaf prema sadašnjem kapacitetu može prema Mađarskoj transportirati 11,4 milijuna tona nafte godišnje, a sada se prema toj zemlji transportira samo 2 milijuna.

Filipović je naglasio kako je iz toga vidljivo da se bez ikakvih ulaganja može znatno povećati transport nafte prema Mađarskoj.

- U ovoj situaciji Hrvatska je rješenje i za Mađarsku, ovisno o rezultatu sankcija, i za druge zemlje EU-a, ustvrdio je Filipović.

Prema podacima s internet stranice Janafa, projektirani kapacitet naftovoda iznosi 34 milijuna tona nafte godišnje (MTG), a instalirani 20 MTG. Sustav je izgrađen za potrebe rafinerija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini (24 MTG), kao i korisnika u Mađarskoj te Češkoj i Slovačkoj (10 MTG), podaci su Janafa.

Savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić rekao je da je predsjednik Vlade već u nekoliko navrata spomenuo da novonastale okolnosti Hrvatsku stavljaju u poziciju s dodatnom energetskom snagom, odnosno pozicioniraju je da s obzirom na kapacitete i LNG terminal postane "malo ozbiljniji faktor".

Dodao je da će se sve to vidjeti i u budućim odlukama koje se tiču hrvatske energetske neovisnosti te daljnjeg postupanja i dogovora s drugim državama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!