FT: Allianz pod pritiskom hrvatskih vlasti nakon propale transakcije sa Sberbankom

13.06.2023.

Zadnja izmjena 22:10

Autor: T.V./HRT/Hina

Allianz

Allianz

Foto: - / Shutterstock

Hrvatska vlada podvrgnula je pritisku njemačkog osiguravatelja Allianz, a regulator je zaprijetio mjerama nakon što se njegovi mirovinski fond povukao iz sporazuma koji je uključivao isplatu 500 milijuna eura ruskoj Sberbanci, tvrde izvori za Financial Times.

Ruska banka pokušala je naći kupca za 42,5-postotni udio u Fortenovi, najvećem poslodavcu u Hrvatskoj sa 45 tisuća zaposlenih i prihodom od 5,2 milijuna eura, tumači FT.

Prošle jeseni hrvatska vlada preferirala je opciju prema kojoj bi Sberbank prodao udio u Fortenovi skupini hrvatskih mirovinskih fondova. Najveći među njima trebao je biti AZ u kojem Allianz ima udio od 51 posto.

Dogovor je propao zbog povlačenja AZ-a, koji je strahovao od mogućeg kršenja sankcija EU-a, ustvrdili su za FT izvori "upućeni s detaljima".

Iako je predložena transakcija bila u skladu sa 'slovom' sankcija EU-a, kršila je njihov 'duh' jer je predviđala plaćanje kompaniji pod kontrolom Kremlja, tumače izvori upoznati za stavom njemačke tvrtke.

Allianz je 'odbila i 'financijska povijest" Fortenove, kažu izvori za FT. Londonski list podsjeća da je hrvatska kompanija nastala nakon restrukturiranja Agrokora koji je nagomilao ogromne dugove i nije mogao servisirati kredite ukupnog iznosa većeg od milijardu eura.

Fortenova sada posluje u plusu a prihod joj je stabilan, napominje FT.

U Allianzu pak kažu da je odbor AZ-a samostalno odlučio da neće ulagati u Fortenovu "zato što je profil rizika i povrata bio potpuno neprimjeren za umirovljenike i zato što je financijska struktura predstavljala potencijalne rizike kršenja propisa koje je smatrao neprihvatljivima".

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman i hrvatski veleposlanik u Berlinu Gordan Bakota naknadno su lobirali kod nekoliko Allianzovih direktora, ustvrdili su izvori za FT.

Grlić-Radman nagovarao je člana Allianzovog odbora Klausa Petera Roehlera da poništi tu odluku, ističući da je Fortenova važna za hrvatsko gospodarstvo.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova nije u utorak odgovorilo na upit FT-a da komentira taj navod. Hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu nije ga željelo kometirati.

Nakon što je Allianz odbio preispitati odluku, hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga Hanfa eksplicitno je, kako tvrde izvori za FT, zaprijetila AZ-u novčanim kaznama i smjenom uprave, ako otkrije greške u sustavu upravljanja i kontroli upravljanja rizikom.

Nekoliko tjedana kasnije Hanfa je poslala inspekciju u AZ, tvrdeći da je posrijedi redovna provjera postupka odlučivanja, kontrole i upravljanja kibernetičkim rizicima, navode izvori za londonski list.

Hanfa nije željela detaljno komentirati ta zbivanja za FT, rekavši da je "provjera u mirovinskom fondu još u toku" i dodavši da će "obavijestiti javnost o rezultatima provjere nakon što bude završena".

Njemačka vlada obaviještena je o pritsku hrvatske vlade i Hanfe na Allianz, rekli su izvori za FT.

Glasnogovornik njemačke vlade izjavio je za FT da neće "komentirati interne poduzetničke odluke ni sadržaj povjerljivih razgovora s predstavnicima drugih zemalja".

Iz Allianza su poručili da neće komentirati "interakcije s vladinim tijelima", ali su dodali da donose odluke na temelju merituma stvari, u skladu s vrijednostima kompanije i dužnostima prema klijentima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!