Financijski čelnici G7 upozoravaju na globalnu neizvjesnost

13.05.2023.

07:26

Autor: Hina/HRT/A.V.

Financijski čelnici G7 upozoravaju na globalnu neizvjesnost

Financijski čelnici G7 upozoravaju na globalnu neizvjesnost

Foto: KAZUHIRO NOGI / Reuters

Na završetku svog trodnevnog sastanka zasjenjenog zastojem u vezi s gornjom granicom duga SAD-a i posljedicama ruske invazije na Ukrajinu, financijski čelnici skupine G7 bogatih nacija upozorili su na povećanje globalne gospodarske neizvjesnosti.


Njihovo okupljanje u japanskom gradu Niigati uslijedilo je jer je zabrinutost zbog neispunjavanja obveza SAD-a potaknula neizvjesnost oko globalnih gospodarskih izgleda, već zamagljenih tvrdoglavo visokom inflacijom i bankrotom američkih banaka.

- Globalno gospodarstvo pokazalo je otpornost na brojne šokove, uključujući pandemiju covida-19, ruski agresorski rat protiv Ukrajine i povezane inflatorne pritiske, rekli su čelnici u priopćenju nakon sastanka.

- Moramo ostati oprezni te ostati agilni i fleksibilni u našoj makroekonomskoj politici usred povećane neizvjesnosti oko globalnih gospodarskih izgleda.

U priopćenju se ne spominje zastoj oko gornje granice američkog duga, koji pogađa tržišta u vrijeme kada troškovi posudbe rastu zbog agresivnog monetarnog stezanja američkih i europskih središnjih banaka.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je u petak da će se idućeg tjedna sastati s vodećim bankarima Wall Streeta kako bi razgovarala o mogućnosti da Washington ne plati svoj dug prvi put od 1789.

- Jasno je da bi nevolje u najvećem svjetskom gospodarstvu bile negativne za sve, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass za Reuters na marginama sastanka G7 istog dana. 

- Posljedice bi bile loše da se to ne učini.

O bankovnim problemima, u priopćenju se kaže da će se kreatori politika pozabaviti "podacima, nadzornim i regulatornim prazninama u bankarskom sustavu".

Zadržali su ocjenu iz travnja da je globalni financijski sustav "otporan", zahvaljujući regulatornim reformama provedenim nakon globalne financijske krize 2008. godine.

Upozoravajući da je inflacija i dalje "povišena", središnje banke G7 naglasile su svoju predanost stabilnosti cijena i osiguravanju da očekivana inflacija ostane ograničena, pokazalo je priopćenje.

Skupina je ponovila svoju osudu ruske invazije na Ukrajinu i obećala pojačati nadzor nad prekograničnim transakcijama između Rusije i drugih zemalja. Financijski čelnici G7 u svom su priopćenju također postavili rok do kraja godine za pokretanje nove sheme za diverzifikaciju globalnih opskrbnih lanaca.

Nova shema predviđa da G7 nudi pomoć zemljama s niskim i srednjim prihodima kako bi mogle igrati veću ulogu u opskrbnim lancima za proizvode povezane s energijom, poput rafiniranja minerala i obrade proizvodnih dijelova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!