Fitch snizio rejting SAD-a

02.08.2023.

20:21

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Agencija Fitch snizila je u utorak kreditni rejting SAD-a, upozorivši na kontinuirano pogoršanje standarda upravljanja i visoki javni dug. Rejting SAD-a snižen je za jednu razinu, s 'AAA' na 'AA+'.

Fitch napominje da primjećuje "kontinuirano pogoršanje" u američkom upravljanju u proteklih 20 godina, navodi BBC.

- Sniženje rejtinga Sjedinjenih Država odražava očekivano pogoršanje stanja u proračunu u iduće tri godine, visok teret duga opće države koji i dalje raste i eroziju upravljanja" u usporedbi sa zemljama s istim rejtingom, stoji u priopćenju.

- Po mišljenju Fitcha, standardi upravljanja kontinuirano su se pogoršavali u proteklih 20 godina, uključujući pitanja proračuna i duga, bez obzira na dvostranački dogovor u lipnju o suspenziji limita zaduživanja do siječnja 2025.", navodi agencija. Procjenjuju i da će SAD u drugom dijelu godine kliznuti u blagu recesiju.

Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je da se ne slaže s odlukom agencije.

- Vrijednosnice ministarstva financija i dalje su broj jedan u svijetu po sigurnosti i likvidnosti, a... američko je gospodarstvo u osnovi snažno, rekla je u izjavi.

Krajem lipnja utjecajni neovisni institut CBO, u kojem rade bivši dužnosnici američke središnje banke, ministarstva financija i Kongresa, podigao je procjenu ovogodišnjeg američkog javnog duga, iskazanog udjelom u BDP-u, za dva postotna boda, na 98 posto. Do 2029. trebao bi blago nadmašiti BDP i iznositi 107 posto, izračunali su.

U protekla tri desetljeća bio je u prosjeku otprilike upola manji od BDP-a, pokazuju izračuni CBO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!