Slavica: Pred nama je predsjednička kampanja kakvu nismo vidjeli

02.08.2023.

20:35

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Branka Slavica iz New Yorka

Branka Slavica iz New Yorka

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Optužba za pokušaj mijenjanja rezultata izbora najteža je s kojom se suočava Donald Trump, a moguće je da neće biti i posljednja. No, unatoč svemu, on se ne namjerava povući iz utrke za ponovni ulazak u Bijelu kuću i sve je izgledniji republikanski kandidat.

- Tijekom kampanje za utrku u Bijelu kuću 2024. pratit ćemo čak tri suđenja protiv Donalda Trumpa. Situacija Donalda Trumpa ozbiljna je. Ozbiljan je i test za američku demokraciju. No nijedna od dosadašnjih optužnica nije ugrozila njegovu poziciju, rekla je Branka Slavica u središnjem Dnevniku HTV-a, dodavši kako je on i dalje vodeći republikanski kandidat u ovom trenutku.

- Više od 50 posto republikanskih birača želi da upravo on bude stranački kandidat. Čak i ako bude optužen i osuđen, on može postati američki predsjednik i zapravo postoji realna šansa da se to ponovno dogodi. Trumpove pristaše ništa ne može obeshrabriti. Oni sve ovo vide kao politički okršaj s njim, kao želju demokrata da ga spriječe da se vrati u Bijelu kuću i to će biti strategija njegove obrane, rekla je Slavica.

Istaknula je kako je pitanje hoće li se Trump sutra pojaviti osobno u Washingtonu, gdje ga očekuju u sudnici ili će se uključiti u proces videovezom.

Dodala je i da se Washington priprema za moguće prosvjede.

video thumb

Kad je riječ o ocjeni agencije Fitch, Slavica je rekla kako to nije dobro, te da je Bijela kuća rekla kako je riječ o pogrešnoj procjeni, kako su korišteni stari podaci i stara metodologija.

- Joe Biden nije popularan predsjednik, podupire ga oko 39 posto američkih građana. Iako je američka ekonomija živnula, inflacija je u padu, a zaposlenost visoka, običan Amerikanac ima osjećaj da ne živi onako dobro kako je živio prije pet godina, rekla je.

Dodala je i kako demokrati imaju svoju pravnu priču, te da će predsjednikov sin biti tema kampanje koju će eksploatirati republikanci, posebno što je propao zapravo njegov pokušaj nagodbe s tužiteljstvom oko postupaka koji mu se stavljaju na teret.

- Republikanci u Kongresu spominju pokretanje postupka opoziva Joe Bidena. Pred nama je jedna uzbudljiva predsjednička kampanja kakvu do sada nismo vidjeli, zaključila je Slavica.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!