Forum zagrebačkih ugostitelja: inovacije, UI i nedostatak radne snage

14.11.2025.

14:23

Autor: M.Z./HRT/Hina

Forum zagrebačkih ugostitelja
Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: Neva Zganec / Pixsell

Zagrebački ugostitelji ostvaruju dobre rezultate, ali pritisak stalnog rasta troškova, nedostatka kvalitetnih radnika i troškova digitalizacije i dalje su veliki izazovi, istaknuto je u petak na tradicionalnom 17. forumu zagrebačkih ugostitelja.

Forum u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreba okupio je više od stotinu sudionika iz sektora i raznih institucija.

Neke od glavnih tema bile su primjena umjetne inteligencije (UI) u ugostiteljstvu te suradnja s obrazovnim i drugim institucijama u poticanju mladih da se školuju i nastave raditi u ugostiteljstvu.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franc Letica rekao je da UI, i "ugostiteljski roboti", nikada neće zamijeniti čovjeka u dodiru s gostima i uslugom, ali mogu koristiti za unapređenje poslovnih procesa.

Mladi se u struci najviše zapošljavaju na konobarskim i pomoćnim pozicijama, što Letica smatra normalnim jer je to ulaz u struku, a primjećuje i da žele brže napredovati i pokazati svoje talente.

- Sve više radnih mjesta otvara se tako da im se daje prostor za rast. Realno, iza toga stoji i činjenica da sektor godinama radi pod pritiskom manjka radne snage pa se neke stvari teško stignu planirati dugoročno. Zato nam je važno da se u sljedećim godinama još više fokusiramo na edukaciju i razvoj kadrova, jer tu leži budućnost cijele industrije, rekao je Letica.

- Ugostiteljstvo ne stagnira, nego se stalno mijenja i raste, a to znači da treba mlade za koje tu postoji i budućnost. Tko želi učiti i napredovati, može vrlo brzo doći do kvalitetnog posla, većih primanja i odgovornijih pozicija, poručio je.

Ustvrdio je i da su strani radnici posljednjih godina doslovno spasili ugostiteljstvo, da su to vrijedni ljudi, ali većina ih treba dodatnu edukaciju te da država još nije postavila dobre okvire za njihovu integraciju.

- Rezultat je da mnogi, nakon što dođu u Hrvatsku, vrlo brzo i odu dalje u druge zemlje. Za ugostitelje je to golem trošak vremena i novca jer se u njihovo zapošljavanje ipak ulaže, rekao je Letica.

Istaknuo je Letica kako je potpisan sporazum s Filipinima koji olakšava uvoz radne snage i istaknuo mjere za poboljšanje rada i održivosti u Zagrebu.

- Danas imamo potpisan sporazum s Filipinima koji su nama i svjetonazorno pristupačniji i tu nam ide lakše s uvozom radne snage. Ostale zemlje - malo teže. Danas smo stavili fokus na ono s čime želimo olakšati našim kolegama poslovanje i općenito rad, da im više ostane, i to je rad na umjetnoj inteligenciji i kroz održivost za zelenu tranziciju u gradu Zagrebu. Uz sve ostale mjere koje idu za dobavu digestora za kompletno prerađivanje biootpada, naveo je.

Važan dio zagrebačkog identiteta


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da su ugostitelji važan dio zagrebačkog identiteta. Vjeruje da će se i dalje uspješno nositi s izazovima koji nisu lagani, te najavio da će grad pomagati koliko može. Spomenuo je potpore za nabavu uređaja za smanjenje otpada od hrane i digitalne natječaje bez potrebe fizičke prijave.

Izdvojio je projekt sigurnih noćnih okruženja, pilot-projekt suradnje s ugostiteljima i drugima u gradu kako bi Zagreb ostao jedan od najsigurnijih gradova u Europi.

Poručio je da su ugostitelji ključni za goste na predstojećem Adventu, kao i svih prošlih godina.

Predstavnik Ministarstva turizma i sporta (MINTS) Robert Pende na Forumu je rekao da su nova istraživanja potvrdila kako turisti sve više cijene i prepoznaju kvalitetnu hrvatsku ugostiteljsku ponudu.

- Zagreb i njegovo ugostiteljstvo u tome sigurno imaju najveću ulogu i to je trend koji nam pokazuje smjer kojim treba ići, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!