Francuska vlada od dobavljača energije ishodila pomoć za pekare

04.01.2023.

10:44

Autor: Hina/HRT/R.S.

Troškovi za pekarsku industriju

Troškovi za pekarsku industriju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dobavljači energije u Francuskoj spremni su s pekarima razgovarati o izmjenama ugovora o opskrbi kako bi im olakšali teret visokih cijena, izjavio je ministar financija Bruno Le Maire.

Nagli oporavak gospodarstva od koronakrize potaknuo je snažan rast cijena energije koje su se još više razmahale nakon što je Rusija upala u Ukrajinu, a Zapad Moskvi uveo sankcije.


Ubrzao je rast cijena hrane, budući da su Rusija i Ukrajina važni su izvoznici žitarica, a tržišta su poljuljali i problemi s ruskim i bjeloruskim izvozom gnojiva zbog zapadnih sankcija.


To je značilo eksploziju troškova za pekarsku industriju i francuska vlada odlučila je priskočiti u pomoć i razgovarati s dobavljačima energije.


Pekarska industrija našla se u krizi nakon što je baguette u studenome uvršten na UNESCO-v popis kulturne baštine, primijetio je u utorak ministar financija.


- Svi su se dobavljači, bez iznimke, obavezali da će pristati na raskid ugovora bude li rast cijena nepodnošljivo i neodrživo visok za neke pekare, izjavio je ministar nakon kriznog sastanka s dobavljačima energije, među kojima su bili EDF i TotalEnergies.


Svaki će se ugovor sada moći analizirati kako bi se utvrdilo u kakvom je položaju pekar, objasnio je Le Maire.


Energetski sektor pristao je također kompanijama koje imaju problema s likvidnošću osigurati "instrumente plaćanja", naveo je ministar, dometnuvši da dobavljači do sada nisu uložili dovoljno napora da malim i srednjim poduzećima pomognu da plaćanjem računa.


Raskid "gadnih" ugovora spada među glavne zahtjeve pekarske industrije, izjavio je prije sastanka za Reuters čelnik Udruge francuskih pekara Dominique Anract.


Premijerka Elisabeth Borne potvrdila je prije sastanka da vlada planira pomoći pekarima s visokim troškovima energije duljim rokovima za podmirivanje poreznih obveza, a možda i plaćanjem njihovih računa za energiju u prvim mjesecima u godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!