Filipović o aferi "SMS": Spreman sam na razgovor s institucijama

01.02.2023.

19:11

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Foto: Dnevnik / HRT

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako će Republika Hrvatska platiti MOL-u sve ono što je utvrđeno pravorijekom iz međunarodne arbitraže. To se danas i analiziralo na Savjetu za INA-u. 

Novac za isplatu MOL-u osiguran u proračunu


Dodao je kako pravomoćna presuda koja se odnosi na Sanadera i Hernadija nema pravne učinke na ugovor koji je potpisan s MOL-om.


Vlada je dobila materijale od pravnih stručnjaka u kojima stoji da se Hrvatska još 2003. godine odrekla mogućnosti da hrvatski sudovi odlučuju o ništavnosti ugovora, već to moraju raditi međunarodni sudovi.


Ministar Filipović istaknuo je kako će Hrvatska 235 milijuna dolara MOL-u isplatiti u idućem razdoblju, a novac je već osiguran u hrvatskom proračunu.


- To je bilo osigurano već u rebalansu proračuna, naglasio je.

Vlada će napraviti sve da interesi hrvatskih građana budu adekvatno zastupljeni 


Ministar je rekao kako se danas i razgovaralo da će Vlada nastaviti raditi na promjeni modela korporativnog upravljanja u INA-i.

- Moj stav je javno poznat, mislim da je prodaja INA-e bila najveća pogreška hrvatske politike i kontinuirano, zajedno s hrvatskim članovima Uprave INA-e, novim članovima Uprave, radimo na modelu, odnosno na promjeni korporativnog upravljanja, poručio je Filipović.

Rekao je kako se kontinuirano vode ti razgovori te da je sadašnji model neprihvatljiv Hrvatskoj, a toga je svjesna i mađarska strana.

Dodao je kako će Vlada u idućem razdoblju napraviti sve da hrvatski interesi, odnosno interesi hrvatskih građana budu adekvatno zastupljeni u INA-i.

Poručio je kako su sve opcije na stolu pa čak i ona da se otkupi mađarski udio.

- Učinit ćemo ono što je najbolje za naše građane, naglasio je Filipović. 

Opskrba nije bila ugrožena


Rafinerija u Rijeci postaje itekako važna za Hrvatsku. Dana 5. veljače stupa na snagu embargo na uvoz ruskog dizela.

Filipović je rekao kako je danas obavio razgovore s hrvatskim članovima Uprave INA-e te da oni s mađarskim kolegama rade sve da remont završi onako kako je i planirano i da rafinerija počne raditi u travnju.

Dodao je kako je INA kupila sve potrebne derivate i da opskrba ni na koji način nije bila ugrožena. Što se tiče ruskog embarga, ovog tjedna, rekao je Filipović, nije bilo skoka cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu.

- Nadam se da će se takvi trendovi nastaviti i sljedećeg tjedna, istaknuo je. 

O aferi "SMS": Spreman sam na razgovor s institucijama hrvatske države


Ministar Filipović komentirao je i novu aferu sa SMS porukama glede zapošljavanja u Hrvatskim šumama.

Naglasio je da su svi mogli vidjeti te poruke te da je jasno kako je on samo pitao za informaciju u vrijeme COVID-a.

- Nema tu nikakve tajne, poručio je.

Rekao je da svaki hrvatski građanin ima dužnost odazvati se institucijama hrvatske države pa će to učini i on ako ga netko pozove.

- Spreman sam na razgovor uvijek s institucijama hrvatske države, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!