07:07 / 04.10.2021.

Autor: Ivica Đuzel/Sandra Lacković/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Gastronomski festivali oslonac su turističke ponude

Posezona u Dalmaciji

Posezona u Dalmaciji

Foto: HTV / HRT

Turistička posezona dobro ide u Dalmaciji. Upravo su ranu jesen, i prije pandemije, brojni naši gosti preferirali u odnosu na vrhunac sezone, prije svega zbog manjih gužvi. 

- U Zračnoj luci Dubrovnik i danas je bilo živo jer su stizali zrakoplovi iz 40-ak odredišta. U tjednu pred nama očekuju 167 slijetanja. Dvije američke zrakoplovne kompanije koje su prometovale od srpnja i znatno poboljšale turističku sliku grada, danas su zaključile sezonu. No ruski Aeroflot kao i British Airways lete do kraja listopada. Za razliku od listopada 2020. kada je grad bio prazan, sada je dosta živo. Ima oko 9000 turista, prednjače strani, a najviše je Britanaca. Počela je i sezona kongresa, a veći i manji skupovi pune hotelske kapacitete, što je bitno za dubrovačku posezonu. Za sve posjetitelje spreman je Good Food Festival od četvrtka do nedjelje. Program je bogat i raznolik - od tartufa do "street fooda", a u restoranima festivalski meniji su po prigodnim cijenama. Gastronomskom ponudom privlače turiste i u srednjoj Dalmaciji, kazala je Sandra Lacković u središnjem Dnevniku HTV-a. 

Turistička posezona dobro ide i u Dalmaciji

U srednjoj Dalmaciji ovo je tradicionalno mjesec dobre hrane. Od 6. do 9. listopada već devetu godinu održava se festival Okusi Mediterana, koji u splitskim restoranima okuplja ponajbolje masterchefove, a ove godine iz sedam zemalja.

- Nas još ne prepoznaju dovoljno po svijetu. Mi moramo na tome raditi, jedan od načina je ovaj festival, on spaja i dovodi ljude da vide. Ja znam da svi chefovi koji su u ovih 9 godina došli k nama, svi su bili očarani, istaknula je organizatorica Ingrid Badurina Danielsson.

Zemlja partner je Španjolska.

- Španjolska je gastronomija poznata u cijelom svijetu. Imamo mnogo restorana s tri Michelinove zvjezdice, a naš chef David Munoz najbolji je kuhar na svijetu, istaknula je ataše u Veleposlanstvu Španjolske Anamaria Mazo Martinez.

Upravo zbog gastronomije, koja sve više privlači goste, u Hrvatskoj boravi i ekipa austrijske državne televizije ORF-a te snima seriju "Der Geschmack Europas". Obići će cijelu Dalmaciju, a sreli smo ih u Sinju. U fokusu su autohtona jela cetinskoga kraja.

- Ima nekih mogućnosti kombiniranja sa starim jelima na nov način tako da će to biti hit u budućnosti, ističe autor serije "Der Geschmack Europas" Lojze Wiesner.

U srednjoj Dalmaciji odmara se još 50-ak tisuća gostiju i dok slijeću zrakoplovi, nitko i ne razmišlja o Mjesecu hrvatskog turizma i nižim cijenama. Kako doznajemo, tek u drugoj polovini mjeseca u ponudi će biti gastronomski i wellness paketi po prigodnoj cijeni za domaćega gosta. Snizit će se i cijene ulaznica za muzeje i nacionalne parkove te parkove prirode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!