Janjetina, sir i sol znameniti su proizvodi otoka Paga koji nose oznaku izvornosti. Paška gastronomija sve je poznatija u svijetu, a na temu paškog sira jedna je američka spisateljica napisala i roman. Pag svake godine privlači sve više posjetitelja čime jača otočno gospodarstvo.
Iza kamene vanjštine Pag skriva pravu riznicu blaga. U kolovozu ove godine bilježi turističko povećanje od jedan i pol posto.
- Mnogo ljudi iz Republike Češke ljeti dolazi posjetiti Pag, rekla je posjetiteljica Klara.
- Pag mi se jako sviđa, tu hodamo već 25 godina i jako je znam po ovom paškom siru, ima čisto more, čisti zrak, dodao je Srećko iz Slovenije.
- Janjetina je standardno dobra, to je paška janjetina i to je uvijek nešto posebno, nadovezao se Zlatko iz Zagreba.
Važnost brendiranja
Posebnost Pažani godinama pokušavaju iskoristiti i brendirati u svijetu.
- Mislim da promocija Paga bez promocije paškog sira i obrnuto jednostavno da nije moguće, mi kroz naš proizvod i pričamo priču o destinaciji, zapravo dajemo dodanu vrijednost ovoj destinaciji. Paški sir je esencija otoka Paga, kazala je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira.
Na otoku se godišnje proizvede oko 150 tona paškoga sira. Najveću količinu proizvođači plasiraju na domaće tržište, manji dio izvoze. Na Pagu se godišnje proizvede i 15 tisuća tona soli.
- Osim što smo jedan od najvećih privrednih subjekata, zapravo najveći proiuzvođač na otoku Pagu, sol sama po sebi ima jedno posebno mjesto u svačijem životu, a osobito u životu Paga, ustvrdio je direktor solane Josip Ćapin.
"Misec paške soli"
Kako bi naglasili važnost soli i ponudili sadržaj u posezoni, pokrenuli su "Misec paške soli" u kojemu sudjeluju brojni lokalni proizvođači.
- Malo je gradova koji imaju toliko prepoznatljive brendove kao grad Pag. Spomenut ću prvo pašku čipku koja je nematerijalno kulturno blago. Tu je paški sir, jedan od najboljih svjetskih sireva i naravno naša paška sol, najstarija i najveća solana u Hrvatskoj, kazala je Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga.
Gosti otoka sve te proizvode mogu upoznati kroz razne manifestacije i izložbene prostore. Zbog autohtone ponude ovaj se otok već upisao na svjetsku gastronomsku kartu, pa su i turističke najave za jesen odlične.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!