Gazprom ne planira nastavak prodaje plina Europi na platformi za elektroničko trgovanje

16:41 / 10.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Denis Sinyakov / REUTERS

Ruski Gazprom Export još uvijek ne planira nastavak prodaje plina Europi na svojoj platformi za elektroničko trgovanje ETP te nije zakazao trgovačke sesije za ovaj tjedan, proizlazi iz kalendara trgovanja objavljenog na web stranici tvrtke.

Zadnja trgovanja na Gazpromovom ETP-u održana su prije više od dva mjeseca, a zadnja transakcija sklopljena je još ranije - prije gotovo tri mjeseca, 13. listopada 2021., i od tada na stranici nema podataka o prodaji plina.


Zamjenica predsjednika Uprave Gazproma i generalna direktorica Gazprom Exporta Jelena Burmistrova izjavila je da tvrtka "ne može dati smjernice o vremenu i obujmu dodatnih količina plina na svom ETP-u".


ETP Gazprom Export namijenjen je prodaji prirodnog plina europskim potrošačima kao dodatak uz opskrbu po sklopljenim srednjoročnim i dugoročnim ugovorima.


Prodaja plina putem ETP-a započela je krajem rujna 2018. godine. U 2020. godini na toj platformi je prodano oko 27 milijardi kubnih metara plina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!