Gdje je stalo oko prijenosa vlasništva Petrokemije na turskog investitora?

13.03.2023.

19:20

Autor: HRT

Petrokemija

Petrokemija

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Jedina domaća tvornica mineralnih gnojiva, kutinska Petrokemija u punom kapacitetu ne radi već godinu dana. Ni nakon četiri mjeseca nije završen prijenos vlasništva na turskog investitora. 

- Spor je nastao zbog okolišne dozvole - PPD i INA traže od države novu dozvolu koju resorno ministarstvo zasad ne izdaje. Turski ulagač gubi strpljenje, a 1300 radnika prijeti prosvjedom. Kupac je napravo ustupak državi i pristao na neke stvari vezano na okolišne dozvole na koje nije morao pristati dakle ne postoji problem sa dozvolama niti s okolišnim dozvolama, izjavila je Dorotea Lazanin Jelenc, voditeljica Korporativnih komunikacija i marketinga ENNA grupe.

"Republika Hrvatska, (...) ne traži produljenje okolišnih dozvole ili postavlja dodatne uvjete za završetak transakcije, već samo zastupa stav da se pitanja okoliša trebaju temeljiti na propisima koji uređuju predmetno područje", priopćilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!