Zbog krize Credit Suissea pale dionice velikih europskih banaka

15.03.2023.

Zadnja izmjena 23:03

Autor: HRT/Hina/D.M.

Credit Suisse banka

Credit Suisse banka

Foto: Arnd Wiegmann / Reuters

Nakon kolapsa američke banke Silicon Valley iz Kalifornije nastavljaju se previranja na tržištima dionica. Danas je investitore uzdrmala objava saudijskih ulagača da ne mogu više sudjelovati u dokapitalizaciji švicarskog bankarskog diva Credit Suisse. Vrijednost dionica te švicarske banke odmah je pala više od 23 posto, na najnižu razinu u povijesti. Pale su i dionice svih velikih europskih banaka.


Ta se banka našla u problemima nakon niza skandala, izgubila je povjerenje brojnih ulagača i klijenata. U posljednja tri mjeseca 2022. njezini klijenti povukli su više od 110 milijardi franaka. Ulje na vatru bila je izjava njihova najvećeg dioničara - saudijske banke - da Švicarci ne očekuju njegovu financijsku pomoć.

- Odgovor je apsolutno ne, iz mnogo razloga. Navest ću najjednostavniji koji je regulatoran i statutaran. Sada posjedujemo 9,8% banke, ako prijeđemo 10%, stupaju na snagu nova pravila, bilo da ih propisuje saudijski regulator, europski ili švicarski. Nismo skloni ući u novi regulatorni režim, izjavio je Ammar Al-Khudairy, predsjednik Saudijske nacionalne banke, za Bloomberg. 

Europska središnja banka kontaktirala je sistemski važne zajmodavce u eurozoni kako bi ih ispitala o izloženosti Credit Suissea, saznaje Reuters iz dva izvora u nadzornom mehanizmu ECB-a. Jedan od izvora istaknuo je pritom da su problemi Credit Suissea, prema njihovu mišljenju, specifični za švicarsku banku i nisu sistemske prirode.

Švicarsku banku već neko vrijeme muče problemi


Credit Suisse lani je izgubio više od 7 milijardi švicarskih franaka, najviše u proteklih 15 godina. Uz to ulagači su u posljednja tri mjeseca povukli više do 120 milijardi franaka. Uprava je nedavno priznala da nije na vrijeme prepoznala potencijalne rizike. Otpuštene su tisuće zaposlenika.


Prevelika da bi propala


- Credit Suisse suočio se s golemim odljevom sredstava klijenata. Samo u četvrtom tromjesečju 2022. zabilježeni su odljevi u neto iznosu od 110 milijardi eura. Ova je banka velika poput banaka u SAD-u koje su nedavno zatvorene. Sistemski je važna za Švicarsku, ali i vrlo važna na međunarodnoj razini. Banka Credit Suisse prevelika je da bi propala, kaže Dorothee Holz s Frankfurtske burze.


Uprava tvrdi da novca za isplate ima


Kada vrijednost dionica neke banke u samo jednom danu padne za četvrtinu, kao što se jutros dogodilo Credit Suisseu, što je i najniža razina u povijesti te banke, tada se javlja panika. Strahuje se da bi golemi odljevi depozita mogli gurnuti Credit Suisse u bankrot, no uprava tvrdi da o tome sada nema govora jer gotovog novca za isplate ima.

"Ovo miriše na krizu Lehman Brothersa"


- Navodno se posrnule europske banke sada kritičnije promatraju. Ova bankarska kriza došla je iz Amerike. Mnogi smatraju da bi sve to moglo izazvati probleme i u Europi. Ako je banka imala i najmanji problem u prošlosti, ako veliki ulagači kažu da ne žele više ulagati i upumpavati novi novac u banku Credit Suisse, onda i mnogi drugi investitori kažu - želimo izaći iz svega, i to onda pomalo miriše na propast investicijske banke Lehman Brothers 2008. Središnje banke moraju intervenirati sada, rekao je Robert Halver, glavni investicijski strateg u banci Baader.

video thumb
video thumb

- Europske banke, zbog ojačanog nadzora, mnogo su snažnije i znatno se bolje nose s financijskim pritiskom, poručio je španjolski premijer Pedro Sanchez pokušavajući smiriti krizu izazvanu padom vrijednosti dionica Credit Suissea.

No problemi druge najveće švicarske banke koja posluje i na tržištu eurozone odmah su utjecali na europske burze. Vrijednost dionica najvećih francuskih i njemačkih banaka poput BNP Paribasa, Societe Generalea, Commerzbanka i Deutsche Banka pala je između 8% i 12%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!