Švicarska središnja banka u rekordnom gubitku - 141,5 mlrd. dolara

06.03.2023.

12:13

Autor: HRT/D.M./Hina

Švicarska zastava na zgradi banke

Švicarska zastava na zgradi banke

Foto: Arnd Wiegmann / Reuters

Švicarska središnja banka (SNB) potvrdila je da je 2022. završila s gubitkom od 132,5 milijardi švicarskih franaka (141,54 milijarde dolara) zbog pada na tržištima dionica i obveznica u uvjetima podignutih kamatnih stopa. Nakon što se uračuna distribucijska rezerva, neto gubitak iznosio je 39,5 milijardi franaka.

To je najveći gubitak u njezinoj 115-godišnjoj povijesti, šest puta veći od dosadašnjeg rekorda koji je zabilježen 2015. i iznosio je 23 milijarde franaka.

 U 2021. SNB je ostvario dobit od 26 milijardi franaka. U prošloj su godini globalna tržišta dionica oslabila a cijene obveznica pale jer su središnje banke diljem svijeta, uključujući SNB, podizale kamatne stope kako bi suzbile visoku inflaciju. Među negativnim utjecajima SNB ističe i jaki franak, koji je u srpnju porastao iznad pariteta s eurom, a njegovo je jačanje rezultiralo gubicima povezanim s fluktuacijama valutnih tečajeva.

Većina prošlogodišnjeg minusa pripisuje se gubitku od 131,5 milijardi franaka na pozicijama u stranoj valuti. SNB je bilježio gubitak i na portfelju obveznica, od 72 milijarde franaka, a na dioničkom portfelju, od 41 milijardu franaka. SNB će ažurirano izvješće o monetarnoj politici objaviti 23. ožujka, najavili su, ne želeći komentirati kako bi gubitak mogao utjecati na njegovu monetarnu politiku u budućnosti. Zbog prošlogodišnjeg gubitka neće uplatiti novac u proračune države i kantona ni isplatiti dividende ulagačima, po drugi put od utemeljenja 1907. godine.

Lani su, usporedbe radi, temeljem rezultata u prethodnoj godini uplatili šest milijardi franaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!