08:37 / 29.03.2019.

Autor: D.M./HRT

Gordana Deranja o brodogradnji bez dlake na jeziku

foto: Marko Lukunić/PIXSELL

foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gordana Deranja u Studiju 4 otvoreno je progovorila koliko je tužna i zašto se srami zbog situacije u Uljaniku, izravno prozivajući politiku i Brodosplit.
Nastavlja se agonija Uljanikovaca. Jučer je ponovno odgođena odluka o stečaju riječkog 3. maja. Nada radnika u restrukturiranje pala je u vodu kada je premijer Andrej Plenković objavio da država neće sudjelovati u restrukturiranju Uljanika jer bi to bilo preskupo. Premijer nije poslao Uljanik u stečaj, nego je rekao da Vlada ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja pa se mučan proces nastavlja.

O tome je u Studiju 4 govorila Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca. No naša je gošća posebno zanimljiva za ovu temu jer je i uspješna predsjednica Uprave Tehnomont grupe u čijem sastavu je i Tehnomont brodogradilište sa sjedištem u Puli, veoma blizu Uljaniku.

"Nigdje na svijetu ne postoji velika brodogradnja a da za nju nije vezana država" 

- Odluka Vlade da neće sudjelovati u restrukturiranju je očekivana. Slažem se da je to neprihvatljivo za proračun. Međutim, pitanje je zašto se nije reagiralo prije nekoliko godina kad se mogla nastaviti proizvodnja i kad se moglo spasiti državna jamstva, kazala je Deranja. Upozorila je da je odgovornost na svima. Žao joj je što nije bilo ozbiljnih rasprava o brodogradnji - već samo pranja ruku i prebacivanje odgovornosti političara.

Naglasila je kako "nigdje na svijetu ne postoji velika brodogradnja a da ona nije u strategiji i da država nije vezana uz nju. Ako se Hrvatska odlučila da ima brodogradnju, onda je ne opravdava u čijem je vlasništvu. Velika brodogradnja, koja je na pomorskom dobru - ne može ugovoriti brodove bez jamstva države".

"Nitko ne može reći da nije znao što se događa"

- Druga je činjenica da je država osnovala Jadranbrod sa svrhom da djeluje kao nadzorno izvještajno tijelo koje djeluje prema Vladi RH i Europskoj komisiji u procesu restrukturiranja brodogradnje. To tijelo mi plaćamo da izvještava Vladu. Oni su podnijeli 54 izvještaja za 3. maj, 35 izvještaja o Uljaniku. Nitko ne može reći da nije znao što se događa u tim brodogradilištima ako su čitali izvještaje. Pitam, tko ih je čitao i zašto nije reagirao, istaknula je. Pritom ne dovodi u pitanje odgovornost Uprava, Nadzornih odbora i Skupština brodogradilišta. Smatra da se moglo reagirati na vrijeme kao u slučaju Agrokora. Tvrdi da su se u vezi s Uljanikom napravili 'hajka i spektakl' zbog čega je 'tužna i žalosna'.

"Nitko ne govori da je najveće troškove i gubitke proizvodio Brodosplit"

- Cijelo vrijeme se potencira da je 30 milijardi utučeno u brodogradnju, a nitko ne govori da je najveće troškove i gubitke proizvodio Brodosplit i da se on najviše sanirao. Tad se nije hapsilo članove Uprave, nitko nije odgovarao za to. Nemamo jednako ponašanje prema svima u RH, upozorila je Deranja te dodala kako Uljanik nikad nije išao u sanaciju i restrukturiranje. Moglo mu se pomoći na vrijeme. Na pitanje koje bi bilo najbolje rješenje za Uljanik i 3. maj kazala je kako se čeka da sud proglasi stečaj - produljavanje agonije najgore je rješenje.

"Nezaslužene vile i dvorci, a nama kao narodu je to OK"

- Hajka koja se dogodila Uljaniku nije se dogodila ni u jednom brodogradilištu. Niko nije odgovarao ni za kakve gubitke. Sad gledamo spektkularna uhićenja, vidimo vile koje se pokazuju. Ako je istina da je netko dobivao mjesečno 70 tisuća kuna i bonuse za nešto što nije odradio, a ugovorio je, dok s druge strane imamo ljude koji iz ničega posjeduju vile i dvorce u Zagrebu - a nama kao narodu je to OK. Nemamo jednaka mjerila, zaključila je.  

U nastavku je govorila kako uspješno posluje Tehnomont brodogradilište.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!