Jakopović: Prema prvim preliminarnim rezultatima gubitci u poljoprivredi su preko milijardu kuna

02.09.2022.

19:39

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nakon rasta cijena hrane posljednjih mjeseci zbog većih troškova vezanih za energente te inflacije, građani, osobito umirovljenici i oni s najmanjim primanjima, teško bi mogli izdržati još jedan val poskupljenja.

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako su od posljedica suše najviše nastradale proljetne kulture.

- Kukuruz, kukuruzna silaža gotovo da ne postoji. Neki poljoprivrednici su odlučili da neće ni skidati jer veći je trošak skidanje silaže dolje nego prinos na njemu. Krumpir je jako loš, soja, ali i voćnjaci bez obzira na navodnjavanje. Bit će jako neizvjesno, istaknuo je.

Kad je riječ o navodnjavanju rekao je da teško da ima ozbiljnije proizvodnje bez navodnjavanja, a navodnjava se tek 2.8 posto poljoprivrednih površina. 

- Navodnjavamo one najdohodovnije i one koje se rade na malim površinama - povrtnjaci i sve više voćnjaci. Razlog je u tome što smo mi najmlađa zemlja članica EU-a i još nismo završili prvi ciklus okretanja, a neke starije članice su 3-4-5 ciklusa završili. Nedostaju nam investicije u poljoprivredi, naglasio je Jakopović. 

Na pitanje hoće li od posljedica suše biti novi rast cijena prehrambenih proizvoda, rekao je kako će cijene sigurno još u određenoj mjeri ići prema gore.

- Prvenstveno zbog pomanjkanja i smanjenja nekih kultura za ishranu ljudi i stoke. U susjednim zemljama počeli su rasprodavati stoku jer su vidjeli da nemaju dovoljno za prehraniti preko zime. Iz Like nas zovu da su 15. kolovoza počeli trošiti zimsku hranu. Pitanje je kako će pregrmjeti preko zime, rekao je Jakopović.

Dodao je kako se nadaju će Vlada na isti način kako je prije dvije godine spašavala hotele i ugostiteljstvo, sada pomoći poljoprivredi. 

- Ako ostanemo bez poljoprivrede to će imati dugoročne posljedice ne samo na taj dio gospodarstva nego multiefekt će biti u puno drugih stvari, rekao je i istaknuo da prema prvim preliminarnim rezultatima gubitci u poljoprivredi su preko milijardu kuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!