14:02 / 14.05.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Grčka otvorila turističku sezonu

Grčka puno očekuje od turizma

Grčka puno očekuje od turizma

Foto: Vassilis Triandafyllou / Reuters

Grčka je u petak otvorila turističku sezonu u nadi da će Sunce, more i plaže privući turiste i donijeti nasušno potrebne prihode nakon slabe prošlogodišnje sezone.


"Dižemo sidro", rekao je ministar turizma Harry Theoharis otvarajući sezonu u drevnom Posejdonovu hramu na rtu Sounionu nedaleko od Atene. "Ostavljamo iza sebe mračne oblake straha i nesigurnosti", rekao je, ističući da se strani turisti žele vratiti u Grčku kako bi uživali u Suncu i tirkiznom moru.


Vlasnici restorana i kafića to su jedva dočekali. "Nadamo se dobroj sezoni... i da će ljudi izabrati našu zemlju i naš otok", rekao je Alexandros Koukourakis postavljajući stolove u svojem restoranu nedaleko od staroga grada Khanije na Kreti. "Ostavljamo iza sebe teško razdoblje, ali i dalje poduzimamo mjere opreza".


Uvjeti za turiste


Prema vladinim propisima objavljenima u srijedu, putnici koji dolaze u Grčku moraju imati potvrdu o cijepljenju ili negativan test na koronavirus. U Grčkoj je cijepljeno gotovo četiri milijuna ljudi, uključujući 1,4 milijuna s dvije doze, od ukupno 10,8 milijuna stanovnika.


Obnovljeni letovi


Vodeći europski turoperator TUI organizirao je 120 letova za Grčku do kraja svibnja. Prvih šest stiže u petak, a još 15 u subotu. Oko 40 međunarodnih letova očekuje se u petak u 14 regionalnih grčkih zračnih luka i još 110 u subotu. "Još nemamo rezervacija i u petak će raditi samo 15 do 20 posto hotela, a ostali će se postupno otvoriti do kraja lipnja", rekao je predsjednik grčkog udruženja hotelijera, Grigoris Tasios.


Pandemija je teško pogodila grčko gospodarstvo, koje jako ovisi o turizmu koji ostvaruje više od 20 posto BDP-a. Prihodi od turizma pali su 2020. na 4,28 milijardi eura s 18 milijardi 2019. Sve turističke destinacije neće ipak biti dostupne. Grčki otok Kalimnos ostaje u strogoj karanteni zbog velikog broja novozaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!