Grdosija u Gruškoj luci: Kruzer duži od Straduna

12.07.2022.

20:49

Autor: Morana Baričević/Dnevnik/P.F./HRT

Kruzer

Kruzer

Foto: Dnevnik / HRT

Dubrovački je akvatorij  meka svakovrsnim plovilima iz cijeloga svijeta. Nerijetko onamo zalaze i skupocjene bogataške jahte. Turistički su kruzeri nezaobilazni. Tako je u Gruž uplovio i do sada po kapacitetu najveći brod na kružnim putovanjima, vrijedan više od 700 milijuna eura.

- Dimenzije kruzera Norwegian Escape su impresivne. Njegova bruto nosivost je 165.000 tona. Kapacitet mu je 4700 putnika, a uz to dolazi još više od 1700 članova posade. Kada se to sve zbroji može se reći kako je riječ o malom gradu koji plovi morem. Da bi svi bili nahranjeni ima čak 25 restorana, fast-foodova i zalogajnica. Postoji i 14 lounge barova, a ima 20 paluba, i od tih 20 katova putnicima, odnosno gostima je namijenjeno čak 15 katova. Na vrhu broda je pravi vodeni park, opisala je kruzer u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Morana Baričević.

- Tijekom srpnja će još nekoliko uploviti u dubrovačku luku. Gruška luka će do kraja godine zabilježit će 350 ticanja i to u pravilnim razmacima pa će biti izbjegnute velike gužve koje pamtimo prijašnjih godina prije pandemije, dodala je.

Norwegian Escape sa svojih 326 metara nije najduži brod koji je dosad pristao u gruškoj luci, ali može primiti najviše putnika.

- Kapacitet puni mu je 4700 putnika, međutim nije pun. I zbog epidemioloških mjera i vjerojatno zbog situacije na tržištu ima nešto manje putnika, oko 30%, rekao je Hrvoje Kulušić, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik.

Jučer su isplovili iz Civitavecchie, sutra će biti na Krfu.

- Prekrasan kruzer. Vjerojatno najbolji na kojem smo ikad bili. Rezervirali smo putovanje još u prosincu, rekao je John iz SAD-a.

Na pitanje novinarke kakav im je Dubrovnik turist odgovara kako je tu mnogo povijesti.

Prekrasno! Svatko ga treba posjetiti, dodao je.

Pri obilasku povijesne jezgre vodiči su istaknuli da je brod kojim su došli duži od Straduna.

- Ljudi su super, oduševljeni. Evo lijepi nam je dan, malo puše tako da nije strašno vruće. Ja vjerujem da uživaju, rekla je Sanja Čikato, turistička vodičica.

A nakon Grada, turisti su išli na izlet u Konavle.

- Sad ćemo još posjetiti Cavtat i moći ćemo kušati lokalnu hranu te upoznati baštinu, oduševljena je Carla iz SAD-a.

Upravo je to jedan od načina upravljanja destinacijom. Jer kruzeri su sve veći i veći.

Važna je i organizacija od strane turističkih agencija i izleta tako da se radi disperzija gostiju. Ponavljam, u budućnosti ćemo morat uvesti pravilo kod tih velikih brodova, dakle kada je brod tako velik onda istovremeno u Luci Gruž ne može biti više od jedan jer onda je to održiva priča.

dubrovački gradonačelnik Mato Franković

Pune ruke posla imaju i komunalni redari.

- Sad je svaki dan neki kruzer u Gružu, svaki dan neko događanje, tako da svaki dan je isti, istaknuo je Hrvoje Seko, voditelj Odsjeka za komunalno redarstvo grada Dubrovnika.

A članovima posade Norvegian Escapea barem je ovaj dan bio drukčiji.

- Prvi smo put ovdje. Prekrasno je, izjavio je Dennis s Filipina.

Nakon Krfa brod će otploviti prema talijanskim lukama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!