14:14 / 04.02.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Grozdanić o poskupljenju plina: Vlada će morati uvesti još neke mjere

Energetičar Igor Grozdanić

Energetičar Igor Grozdanić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Iako se poskupljenje plina najavljuje još od svibnja prošle godine, mnogi hrvatski poduzetnici nemalo su se iznenadili visokim računima za protekli mjesec bez, kako kažu, ikakvog upozorenja – neki su ovaj mjesec bili i do 400 posto veći u odnosu na prethodni, a poskupljenje plina za kućanstva kreće od 01. travnja. O tome što nas čeka i zašto je do poskupljenja došlo, u Dobro jutro, Hrvatska je komentirao energetičar Igor Grozdanić koji kaže kako postoji više razloga zbog kojih je došlo do poskupljenja. 


- Prije svega bila je duga prošla zima, skladišta nisu popunjena do kraja, a problem je i nedostatak LNG-a u Europi – američki LNG je umjesto u Europi završio na azijskim tržištima. Jedan od velikih problema je i s Ruskom Federacijom i europsko-ruskim zapletom koji će još više eskalirati u narednom razdoblju. Zadnja dva faktora koja su najzanimljivija nama energetičarima, a koje građani trebaju upoznati, su više cijene emisija CO2 koje su otišle s 40 na 60 dolara po toni i još će rasti, objašnjava i dodaje kako mu je osobno najveće razočaranje neistraživanje i ne proizvodnja prirodnog plina, kako u Hrvatskoj tako i u drugim europskim državama.

Četrnaest opskrbljivača u javnoj usluzi bavi se opskrbom plina u Hrvatskoj, a neke od njih jamče iste cijene barem do rujna.

- Rijeka i Samobor su zajamčili iste cijene do nove sezone grijanja koja počinje 15.10. Nažalost Gradska plinara Zagreb Opskrba to nije učinila, ima tu više razloga, međutim to je poremećaj na čitavom tržištu i svi opskrbljivači imaju probleme, nije GPZ Opskrba jedina, kaže Grozdanić i dodaje kako će svi imati probleme nakon 01. travnja.

- Trenutno je cijena za kućanstva 19 eura po MWh, a predviđa se u ovom trenutku da će biti između 45 i 48 eura. Ovo su sve pretpostavke, više ćemo znati krajem ovog mjeseca, dodao je.

Grozdanić ističe kako postoje naznake da bi se PDV na plin mogao smanjiti, kao što je bio slučaj i sa strujom, te bi umjesto 25 posto on iznosio 13, a možda čak i 5 posto.

- Međutim, i to je pitanje hoće li se tako građanima olakšati, Vlada će tu morati uvesti još neke mjere – možda čak i osloboditi građane barem na godinu dana od plaćanja PDV-a na plin, smatra i ističe kako do nestašice neće doći kad se radi o opskrbi prirodnim plinom.

Osvrnuo i na cijene električne energije za koje kaže kako se neće spuštati, dok će cijene prirodnog plina možda i fluktuirati u sljedećih godinu do dvije.

- Građane treba pripremiti na više cijene električne energije i poručiti im da postanu koliko-toliko energetski neovisni. To znači da u najmanju ruku počnu graditi sunčane elektrane na svojim krovovima – svima bih to preporučio, kaže Grozdanić.

Poskupljenje plina i ostalih energenata uzrokuje poskupljenje i drugih stvari, a Grozdanić je istaknuo kako Hrvatska vodi jednu nesvakidašnju politiku prema industriji - posebno onoj proizvodnoj - u odnosu na druge zemlje.

- Malo koja zemlja u Europi i svijetu ima toliko veliku razliku cijena između industrija i za građane. Svugdje industrija plaća manje, jedino kod nas industrija i poduzetništvo plaćaju više, i to se onda sve prelijeva na standard, na finalni proizvod i standardnu košaricu, kaže i dodaje kako ipak postoji svjetlo na kraju tunela.

- Cijene naftnih derivata neće ići preko 12 kuna, a dobra vijest je i da padaju cijene obnovljivim izvorima, posebno solarima – čak preko 100 posto u posljednjih 10 godina. Tako da je nešto što je nekada bilo isplativo kroz 7-8 godina, danas se isplati za 3-4 i onda imate besplatnu električnu i toplinsku energiju, zaključuje Grozdanić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!