Grubišić o Pandorinim dokumentima: Gdje ima dima, ima i vatre

04.10.2021.

20:36

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

"Nisu problem poslovnjaci i zvijezde, veći problem su političari"

"Nisu problem poslovnjaci i zvijezde, veći problem su političari"

Foto: Dnevnik / HRT

Oni koji su legalno stekli novac, ali žele imati diskreciju i žele držati taj novac u okolnostima s relativno niskim poslovnim opterećenjem, mislim da su to apsolutno legitimni ciljevi. Ono gdje se javljaju potencijalni problemi su kod onih koji potencijalno nisu stekli taj novac na legitiman način ili imaju neku transakciju gdje pokušavaju često steći nešto na nelegalan način, i tu po meni nisu problem bogati poslovnjaci i zvijezde, puno veći problem su političari, ističe Andrej Grubišić, poslovni i financijski savjetnik.

Na pitanje je li riječ o legitimnim stvarima ili stavljanju stvari u kontekst gdje bi porezne uprave određenih država imale što reći, kaže kako je sklon vjerovati da je u pravilu riječ o potpuno legitimnim potezima.

- Sve te tvrtke su ukorporirane u skladu sa zakonima i jurisdikcijama unutar kojih su inkorporirane, a to su nezavisne države koje imaju pravo provoditi svoje zakone. Jako je zanimljivo što ljudi misle da se u pravilu radi o egzotičnim lokacijama, međutim statistički podaci pokazuju da su dominantne 'off shore' lokacije zapravo u razvijenim zemljama, Sjedinjenim Državama, Irskoj, Škotskoj, Švicarskoj, Singapuru, Hong Kongu, Ujedinjenom Kraljevstvu, a onda tek dolaze Bahami, Sejšeli, Kajmansko otočje, ističe Andrej Grubišić, poslovni i financijski savjetnik, za Dnevnik HTV-a.

Na pitanje zašto se radi o desecima tvrtki kojima se naizgled pokušava zamesti trag novca, Grubišić kaže da je motivacija nekoliko.

- Oni koji su legalno stekli taj novac, ali žele imati diskreciju i žele držati taj novac u okolnostima s relativno niskim poslovnim opterećenjem, mislim da su to apsolutno legitimni ciljevi. Isto tako, vrlo je malo potrebne dokumentacije, nema potrebe za direktorom, za uredom, mali su troškovi, plaćate nekakvu simboličku naknadu. Ono što je samo uvjet je da ne smijete raditi transakcije unutar te države, znači tretirani ste kao takozvani novi rezident i u tom smislu to su glavne motivacije, objašnjava Grubišić.

 'Nisu problem poslovnjaci i zvijezde, veći problem su političari'

- Ono gdje se javljaju potencijalni problemi i implikacije toga su kod onih koji potencijalno nisu stekli taj novac na legitiman način ili imaju neku transakciju gdje pokušavaju često steći nešto na nelegalan način, i tu po meni nisu problem bogati poslovnjaci i zvijezde, puno veći problem su političari, ističe Grubišić.

- Ako je netko ministar u nekoj vladi i ima dvije-tri tisuće eura plaću, a tamo proizlazi da ima dvadesetak apartmana na obali nekog mora, onda je razvidno da je to vjerojatno stekao upotrebom klasičnog kroni-kapitalizma gdje je nekome progledao za neku vrstu usluge i netko mu se "revanširao". Sklon sam vjerovati da ovdje ima vjerojatno dovoljno dobrih indikacija da "gdje ima dima, ima i vatre", dodaje.

'Sudstvo je pod relativno velikim utjecajem i pritiskom politike'

Na pitanje čini li mu se da će ovo biti samo medijska priča na nekoliko dana ili će biti određenih pravnih i financijskih reperkusija na sve, Grubišić je odgovorio da se ne bi trebala podcijeniti činjenica da za pravno procesuiranje nekoga, posebno na visokim političkim funkcijama, najčešće je potreban politički blagoslov, koliko god mislili da je sudstvo neovisno.

- Sudstvo je pod relativno velikim utjecajem i pritiskom politike, ali je razvidno da oni koji pokušavaju na legitiman način skloniti svoje novce u poreznu jurisdikciju gdje je manji ili nulti porez, sugeriraju da su potencijalno porezi u njihovim dominicijalnim zemljama pretjerano veliki i da bi ih se možda trebalo smanjiti. Političari koji imaju zapravo sasvim druge motive, tu je ključna poruka da bi zapravo trebalo ograničiti političku moć i vlast jer je ona danas toliko velika da jednostavno ta koncentracija moći uvijek dovodi u situaciju da nekome zapravo pružate usluge ili dajete povlastice koje je netko spreman honorirati i onda imate ovaj scenarij, zaključuje Andrej Grubišić, poslovni i financijski savjetnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!