19:19 / 10.01.2019.

Autor: Dražen Majić/D.M./HRT

HAKOM zabranio HT-u preuzimanje EVO TV-a

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kupnju EVO TV-a s više od 70 tisuća korisnika i godišnjim prometom od 57 milijuna kuna, Uprava Hrvatskog telekoma predstavila je kao velik poslovni uspjeh.
Regulatorna agencija HAKOM zaustavila je kupoprodaju kojom je Hrvatski telekom od Hrvatske pošte preuzeo pay TV platformu EVO TV. Preuzimanje je potkraj studenoga  najavio predsjednik uprave HT-a Davor Tomašković, koji je neposredno nakon toga dao ostavku.

Kupnju EVO TV-a s više od 70 tisuća korisnika i godišnjim prometom od 57 milijuna kuna, Uprava Hrvatskog telekoma predstavila je kao velik poslovni uspjeh. Ubrzo nakon vijesti o velikom uspjehu - uz čuđenje cijele poslovne zajednice - HT objavljuje da glavni akter u tom poslu, Davor Tomašković, odlazi s čela jedne od najmoćnijih domaćih tvrtki.

Nakon prve ovogodišnje sjednice Vijeća HAKOM-a - loše vijesti za HT. HAKOM je ocijenio da bi koncentracija mogla imati značajan utjecaj na tržište. Stoga je zatražila provjeru dodatnih činjenica i trenutno je na snazi privremeno rješenje koje zabranjuje daljnje korake na koncentraciji.

U Hrvatskom telekomu smatraju da će HAKOM na kraju ipak dati pozitivno mišljenje. Proces kupnje nije obustavljen. Dio tog procesa je pribaviti odobrenja od Hakoma i taj proces je u tijeku. Mi sudjelujemo, podastiremo dokaze i mi smo uvjereni da će taj proces pozitivno završiti u nekom kraćem roku, kazao je Siniša Đuranović, stariji potpredsjednik HT-a.

Upravo je prevelika zastupljenost Hrvatskog telekoma na tržištu telekomunikacijskih usluga jedna od glavnih zamjerki Europske komisije glede poslovnog okruženja u Hrvatskoj. Dominantna HT Grupa kontrolira 71 posto fiksnog tržišta u Hrvatskoj. Hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dozvolila je produljenje HT-ove kontrole nad Optima Telekomom do 2021., a takva odluka neće poboljšati konkuretnost sektora, stoji u izvješžu EK za 2018.

U posljednjem izvješću Europske komisije Hrvatska je na samom dnu europske ljestvice po raširenosti brze i ultrabrze širokopojasne mreže. Sve to uz najviše cijene usluga na tržištu kojim dominira Hrvatski telekom. Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja potvrdili su nam da i oni istražuju HT-ovu kupnju EVO TV-a. U Hrvatskom su telekomu mirni jer smatraju da Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja uopće nije mjerodavna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!