Hanfa: Odobreno osnivanje prvog leasing društva u vlasništvu japanske grupacije

30.03.2022.

11:07

Autor: I.Z./HRT/Hina

Odobreno osnivanje prvog leasing društva u vlasništvu japanske grupacije

Odobreno osnivanje prvog leasing društva u vlasništvu japanske grupacije

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga na današnjoj je sjednici donijelo odluku kojom po prvi put na hrvatsko tržište leasinga ulazi jedna japanska grupacija, koja će poslovati pod tvrtkom Toyota Tsusho Leasing Croatia d.o.o., izvijestili su iz Hanfe.

- Na sjednici je doneseno rješenje kojim se japanskom društvu Toyota Tsusho Corporation odobrava osnivanje leasing društva koje će poslovati pod tvrtkom Toyota Tsusho Leasing Croatia d.o.o. u okviru kojeg se daje suglasnost za stjecanje kvalificiranog udjela u visini 100 posto temeljnog kapitala leasing društva Toyota Tsusho Leasing Croatia d.o.o. u osnivanju, kao i suglasnost za obavljanje funkcije članovima uprave navedenog društva. Navedenim je po prvi puta na hrvatsko tržište leasinga ušla i jedna japanska grupacija, istaknuto je u priopćenju sa sjednice Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Iz Hanfe su izvijestili i da je N3 Capital Partnersu izdano odobrenje za osnivanje i rad malog društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima, koje će biti prvo malo društvo za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima koje je osnovano po novim odredbama Zakona o alternativnim investicijskim fondovima.

- Uz njega, a nakon stupanja na snagu zakonskih izmjena kojima je liberaliziran okvir za poslovanje društava za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima, jedno je društvo već preoblikovano iz velikog u malo, a u tijeku je i preoblikovanje jednog srednjeg u također malo društvo. Posljednje zakonske izmjene regulatorno su rasteretile mala i srednja društva za upravljanje navedenim fondovima, podsjetili su iz Hanfe.

Na sjednici je izdano i odobrenje Damiru Čukmanu iz Zagreba za obavljanje funkcije člana uprave društva N3 Capital Partners d.o.o. za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima, a drugom društvu za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima, Inspire Investments d.o.o. iz Zagreba, izdano je odobrenje za delegiranje poslova praćenja usklađenosti s relevantnim propisima na društvo Regula Impero d.o.o. za savjetovanje i usluge iz Zagreba, naveli su iz Hanfe.

Napomenuli su da je trenutačno na hrvatskom tržištu aktivno 35 alternativnih investicijskih fondova, a još su četiri u postupku osnivanja. Neto imovina, prema zadnjim dostupnim potpunim podacima za tada aktivnih 37 alternativnih investicijskih fondova, iznosila je gotovo pet milijardi kuna. Od toga je bilo pet s javnom i 32 s privatnom ponudom, podaci su Hanfe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!