12:49 / 24.03.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Hanfa upozorila ulagače da ne trguju putem platformi tradevtech.io i eenmarket.group

HANFA

HANFA

Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

Hanfa je pozvala ulagatelje s područja Hrvatske da ne trguju putem platformi tradevtech.io i eenmarket.group te s društvima UMedia LLC i Bodacious Consulting LLC koja njima upravljaju, kao i da ne prihvaćaju ponude za trgovanje njihovih prodajnih predstavnika.

"Navedene internetske platforme i društva koja njima upravljaju nemaju odobrenje za pružanje investicijskih/brokerskih usluga na području Republike Hrvatske. Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti njihova poslovanja niti može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji poslovni odnos uspostavljaju s takvim osobama. Kod takvih pružatelja usluga vrlo često se radi i o nekom obliku prijevare ulagatelja", ističu iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Kako pojašnjavaju, riječ je o internetskim platformama za trgovanje ugovorima za razlike (CFD-ovima), trgovanje na Forex tržištu te trgovanje drugim financijskim instrumentima i proizvodima, a oba društva koja upravljaju platformama registrirana su na istoj adresi na Svetom Vincentu i Grenadinima, otočnoj državi u Karipskom moru.

Iz Hanfe napominju da su na internetu dostupne razne stranice preko kojih postoji mogućnost provjere je li kod neke platforme za trgovanje i društva koje upravlja tom platformom riječ o prijevari ili ne.

Hanfa ne može potvrditi vjerodostojnost takvih stranica ni garantirati za točnost informacija koje se na njima nude, no potencijalni ulagatelji mogu uzeti u obzir i te informacije kod donošenja odluke o eventualnom početku trgovanja preko tih platformi, dodaju iz hrvatskog regulatora.

Podsjećaju i da se registar društava koja imaju njihovo odobrenje za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja financijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području RH, nalaze na internetskim stranicama Hanfe.

"Još jednom pozivamo ulagatelje da prije stupanja u poslovni odnos s bilo kojim investicijskim društvom provjere ima li ono potrebne licence i je li se notificiralo za pružanje investicijskih usluga na području RH", apelirali su iz regulatorne agencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!