10:54 / 24.03.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Austrijski OMV: Ruski plin plaćat ćemo eurima

OMV neće ruski plin plaćati rubljima

OMV neće ruski plin plaćati rubljima

Foto: - / Shutterstock

Austrijska grupa OMV ruski će plin i dalje plaćati u eurima, a ne u rubljima, izjavio je izvršni direktor Alfred Stein, aludirajući na  izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da će "neprijateljske" države ruski plin ubuduće plaćati u rubljima.

- Takva je osnova našeg ugovora, ne bih ni smio postupiti drugačije, izjavio je šef austrijskog OMV-a Alfred Stein u intervjuu za televiziju Puls24, prema transkriptu koji je objavljen prije emitiranja u srijedu navečer, ističe novinska agencija APA.


Kazao je da je vidio objavu ruskog predsjednika Vladimira Putina kako će "neprijateljske" države ruski plin ubuduće plaćati u rubljima.


- Nas još nitko nije nazvao, tu su i važeći ugovori u kojima tako nešto nije uglavljeno, istaknuo je čelnik austrijske tvrtke, dodavši da će namjeravaju pričekati eventualnu obavijest.


Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je izmjene u naplati plina u srijedu poslijepodne na sastanku užeg kabineta vlade. Istaknuo je da će se isporuke nastaviti, ali će buduća plaććanja morati biti u rubljima. 


Rusija je sastavila popis "neprijateljskih" zemalja koji se podudara sa zemljama koje su joj uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu. Popis uključuje SAD, članice EU-a, Veliku Britaniju, Japan, Kanadu, Norvešku, Singapur, Južnu Koreju, Švicarsku i Ukrajinu.


Putin je vladi i središnjoj banci dao rok od tjedan dana da obave potrebne pripreme, rekavši i da će proizvođaču plina Gazpromu naložiti da u ugovore unese odgovarajuće izmjene.   

Analitičar RBI-ja: Putin je iznenadio financijska tržišta 


- Gledano iz ruske perspektive, Putin je povukao "zanimljiv šahovski potez", prisiljavajući Zapad da se i dalje bavi ruskom valutom, izjavio je za austrijsku novinsku agenciju analitičar Raiffeisen Bank Internationala (RBI) Gunter Deuber.


Smatra da bi EU eventualno mogao biti prisiljen preispitati sankcije koje je uveo Rusiji i njezinoj središnjoj banci u platnom prometu.


Deuber je dodao kako je Putin tim potezom iznenadio financijska tržišta, koja su očekivala obustavu izvoza sirovina, poput nekih metala, potrebnih europskoj industriji.


- U svakom slučaju, Rusija nametanjem obaveze kupcima u EU-u da plin plaćaju u rubljima stvara potražnju za ruskom valutom na međunarodnim tržištima, koja će stabilizirati rubalj i na srednji rok, smatra analitičar RBI-ja.


Upozorio je kako to znači da će EU morati kupovati rublje, želi li nabavljati ruski plin, a time se postavlja i pitanje koliko duboke mogu biti sankcije ruskoj središnjoj banci, budući da su za trgovinu valutama potrebni kanali plaćanja i mogućnosti razmjene. 


- To znači da Zapad sada ipak ne može potpuno izolirati Rusiju, drži analitičar austrijske banke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!