HDZ: Ulaganja u luke i pomorsko dobro donose renesansu na obali

15.06.2023.

12:57

Autor: HRT/V.G./Hina

Rijeka

Rijeka

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Tijekom ove godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo je za obnovu i uređenje luka i pomorskog dobra više od 13,6 milijuna eura, a rezultat je renesansa na jadranskoj obali, izjavio je u četvrtak predsjednik Kluba HDZ-a u Županijskoj skupštini PGŽ-a Sanjin Vrkić.

Vrkić je na konferenciji za novinare HDZ-ovih županijskih vijećnika istaknuo da se tako stvaraju pretpostavke za kvalitetniji život domicilnog stanovništva i daljnji razvoj turizma.

Od 13,6 milijuna eura za lučka područja izdvaja se u ovoj godini oko 10 milijuna, a za pomorsko dobro 3,6 milijuna eura, rekao je HDZ-ov vijećnik Miroslav Hrgovčić.

Samo za područje Primorsko-goranske županije za projekte lučkih uprava odobreno je 2,8 milijuna eura, što je 28 posto ukupnog iznosa.

Za financiranje 15 projekata sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj uporabi na području 11 jedinica lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji dodijeljeno je 803.000 eura.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prvi puta je prije nekoliko godina počelo provedbu javnih poziva za financiranje projekata u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, čime su omogućena značajnija ulaganja u lučku infrastrukturu, dodao je.

Tako su ulaganja u luke uzduž obale ostvarila znatan zamah, a to ne bi bilo moguće bez novca iz EU fondova, naglasio je Hrgovčić.

Izrazio je uvjerenje da će se trend ulaganja nastaviti te da će lučke uprave prepoznati važnost takvih projekata i u svojim planovima osigurati dovoljan broj komunalnih vezova za potrebe lokalnog stanovništva na otocima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!