HNB: U bankama zamjena kuna u eure bez naknade i bez ograničenja količine

04.01.2023.

13:00

Autor: Hina/HRT/R.S.

Više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji

Više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Hrvatska narodna banka izvijestila je da poslovne banke pri zamjeni kunske gotovine u eursku ne naplaćuju naknadu ako se mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji. 

To znači da se zamjena kunskih novčanica i kovanica u eure može obaviti bez naknade na neograničeni broj komada, ističu iz središnje banke.


Građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune u svojoj poslovnoj banci, pri čemu će se primjenjivati propisi kojima se i inače uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, napominju iz HNB-a.


Podsjetimo, i u poslovnicama Fine i Hrvatske pošte građani također mogu zamjenjivati kunsku gotovinu u eursku do kraja ove godine, no ako se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica, onda te financijske institucije naplaćuju naknadu.


Od 1. siječnja 2024. godine banke, Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo kod HNB-a, i to također bez naknade, napominju iz HNB-a.


HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!