Državni inspektorat: 1738 povreda Zakona o uvođenju eura

03.01.2023.

16:29

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Državni inspektorat izvijestio je da je dosad utvrđeno 1738 povreda odredbi Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj i obveze dvojnog iskazivanja cijena te 51 slučaj prodaje određenih prehrambenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene odlukom Vlade.

Državni inspektorat izvijestio je da su od stupanja na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj te obveze dvojnog iskazivanja cijena, koje je počelo 5. rujna 2022., tržišna, turistička i inspekcija rada provele 8028 nadzora s ciljem zaštite potrošača i radnika te pravilnog informiranja potrošača o cijenama proizvoda i usluga u kunama i eurima. 


- Od ukupnog broja obavljenih nadzora, tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata obavile su 6943 inspekcijska nadzora, navodi Državni inspektorat.


Napominju da je nadzirano je li poslovni subjekt na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način dvojno iskazao cijenu robe i usluge uz primjenu fiksnog tečaja i u skladu s pravilima za preračunavanje i zaokruživanje, je li poslovni subjekt istaknuo fiksni tečaj konverzije na jasan, vidljiv i lako uočljiv način, kao i je li poslovni subjekt pri ispostavljanju računa potrošaču dvojno iskazao ukupan iznos na računu uz prikaz fiksnog tečaja. 


Turistički i tržišni inspektori pritom su utvrdili 1738 povreda odredbi Zakona, istaknuli su iz Državnog inspektorata.


Najveći broj povreda, kako su naveli, odnosio se na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, da nije istaknuo cijene na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način, kao i na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije te neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.


Inspektori rada u istom razdoblju nadzirali su obvezu dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koji se radniku isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije. 


Obavljeno je 1085 nadzora, a u šest je utvrđeno kršenje zakona.


- Nadzorne aktivnosti nastavljaju se i u idućem razdoblju, poručili su.

Utvrđen 51 slučaj prodaje po cijenama iznad najviše dopuštene


Tržišna inspekcija utvrdila je 51 slučaj prodaje određenih prehrambenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene odlukom Vlade.


Državni inspektorat podsjeća da je Odluka o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda stupila na snagu 10. rujna 2022., a njome se određuje najviša razina maloprodajne cijene određenih prehrambenih proizvoda radi sprječavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena na području Hrvatske.  


Pri provedbi nadzora, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, u slučaju prodaje proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene trgovcu se zabranjuje nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere.


Napominju kako je od stupanja na snagu navedene odluke obavljeno 965 inspekcijskih nadzora. U 929 nadzora nisu utvrđene povrede, dok je u preostalih 36 ukupno utvrđena 51 povreda, odnosno prodaja zatečenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene.


Kako je objavio Državni inspektorat, jedna se povreda odnosi na jestivo suncokretovo ulje, 29 povreda na UHT mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, tri povrede na bijeli kristalni šećer, devet povreda na brašno tip T-550 glatko, sedam povreda na brašno tip T-400 oštro, jedna povreda na svinjski vrat s kostima te jedna povreda na svježe cijelo pile po kilogramu.  


- Zbog utvrđenih povreda trgovcima je zabranjena nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere na temelju Zakona o zaštiti potrošača, istaknuli su.


Do sada je izdano 30 prekršajnih naloga te podneseno pet optužnih prijedloga, a pojedini inspekcijski nadzori još su u tijeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!