09:19 / 12.05.2019.

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/HRT

Hoće li cijene nekretnina i dalje rasti?

-

-

Foto: - / -

Još prije četiri godine donesen je taj zakon kojim se trebalo stati na kraj nerealnim procjenama vrijednosti nekretnina.
Tržište nekretnina posljednjih je godina nestabilno zbog neujednačenog rasta cijena. Dok u dvije trećine zemlje cijene stagniraju, u trećini koja se odnosi na nekoliko velikih gradova i obalu bilježi i 10-postotno poskupljenje četvornoga metra. Kako bi se uveo red u taj biznis, donesen je Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina.

Cijene nekretnina nezaustavljivo rastu

Još prije četiri godine donesen je taj zakon kojim se trebalo stati na kraj nerealnim procjenama vrijednosti nekretnina. Njime su trebale biti korigirane vrijednosti procjena jer njihova metodologija nije postojala. Unatoč zakonu, iznosi variraju od procjenitelja do procjenitelja, osobito kada je riječ o nekretninama koje je kupovala država.

U Ministarstvu graditeljstva ističu da je zakon omogućio ujednačavanje procjena ovlaštenih vještaka. Na lokalnoj razini procjeniteljska povjerenstva lani su tražila da se u 25 posto elaborata naprave ispravci u procjenama vrijednosti nekretnina. Razlika u procijenjenoj vrijednosti nakon ispravaka iznosi 13 i pol milijuna kuna. Od toga se oko 11 milijuna kuna odnosi na Grad Zagreb.

Cijene nekretnina u većim gradovima u posljednjih godinu dana divljaju. Na to su utjecale i državne subvencije na stambene kredite. Mladi bi rado do vlastite nekretnine, no zbog varljivog tržišta, unatoč subvencijama, mnogi se ne usude upustiti u rizik kupnje stana.

Daleko smo i od stabilizacije cijena nekretnina. U ovoj godini rasle su 5 posto. U nekoliko velikih gradova cijene su prenapuhane dok dvije trećine tržišta stagniraju i nema interesa za kupnju povoljnijih nekretnina primjerice u Slavoniji.

Više u prilogu Potrošačkog koda:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!