Hoće li gospodarstvo rasti ili padati?

17.04.2023.

12:23

Autor: Studio 4/HTV/HRT

Andrej  Knez i Željko Kardum

Andrej Knez i Željko Kardum

Foto: Studio 4 / HRT

O ekonomskim temama i ekonomskim predviđanjima u Studiju 4 govorio je Andrej Knez, glavni ekonomist Bloomberg Adrije.

- Gospodarstvo će u načelu ove godine stagnirati, odnosno prema projekciji mojeg tima, očekujemo vrlo nisku pozitivnu stopu rasta, no to je ipak nula, rekao je Andrej Knez, glavni ekonomist Bloomberg Adrije, te dodao da nakon snažne stope rasta u posljednje dvije godine, ove godine ne možemo niti očekivati dobre rezultate, pogotovo s obzirom na to da je ova godina bila obilježena vrlo visokom inflacijom.


- Tek sada se stabiliziraju srednjoročna inflatorna očekivanja, a to sve nepovoljno utječe na investicije, ističe.

U državama koje su naši najvažniji trgovinski partneri, poput Njemačke, Francuske, Italije, Češke i Poljske, proizvođači očekuju da će u idućih šest mjeseci proizvoditi manje nego što su proizvodili u posljednje vrijeme, bili su malo manje pesimistični na prijelazu godine, međutim, sada smatraju da će kontrakcija biti veća, navodi Knez.

Zbog visoke inflacije stalno se najavljuje da će kućanstva manje trošiti, rast potrošnje kućanstava usporava, a potrošnja je bila jedan od osnovnih generatora rasta našeg BDP-a.

Knez očekuje da će potrošnja kućanstava biti jednaka kao i prošle godine.

- Ako pogledamo fundamente za potrošnju kućanstava, danas su plaće u realnim terminima, kada ih ispravimo za inflaciju, više nego što su bile prije pandemije, ističe.

Temeljna inflacija u eurozoni počet će se spuštati tek nakon ljeta

Andrej Knez, glavni ekonomist Bloomberg Adrije

Za ovu godinu možemo reći da će punjenje proračuna "spasiti" državna potrošnja, to je država najavljivala u drugoj polovici prošle godine i to nije pretjerano iznenađenje, rekao je Knez.


- To se najviše povezuje s time koliko će država uspjeti realizirati zacrtane projekte, odnosno koliko će iskoristiti iz fondova EU-a, kaže.


Knez očekuje da će EURIBOR, kao najreferentnija kamatna stopa za privatni sektor uz koji su vezani svi krediti koje imaju, još malo rasti.


- Raspon 3,5 do 4 posto bit će šestomjesečni EURIBOR do kraja godine i to je razina na kojoj će se vjerojatno zadržati i dobar dio iduće godine, smatra.


Temeljna inflacija u eurozoni počet će se spuštati tek nakon ljeta, očekuje Knez.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!