07:27 / 15.10.2018.

Autor: D.M./HRT

Horvat: Interes financijskog i poslovnog sektora za Petrokemiju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Moguća rješenja za 'Uljanik' i '3.maj', koliko će se aktivirati državnih jamstava prije nego se aktiviraju strateški partneri i hoće li biti danas isplaćene plaće radnicima, neke su od tema.
O Uljaniku i Petrokemiji u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija govorio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

-
Uprava Uljanika nema novaca za plaće
- Petrokemija na prekretnici - od jeseni s novim strateškim partnerom

"Prema mojim informacijama Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva potrebna sredstva da bi se plaća radnicima isplatila. Polako bi trebalo prestati s praksom da država intervenira kad privatnim poduzećima 'voda dođe do grla'", kazao je Horvat. Dodao je kako priča o državnim internvenicama 'minira' komunikaciju s Bruxellesom, a samim tim i početak restrukturiranja. "U onakvom obliku kako je država intervenirala do sad - država više ne smije", dodao je. Državna jamstva, prema procjenama ministra financija Zdravka Marića u ovom slučaju 'teška su preko 300 milijuna eura.Oko Uljanika je previše kontradiktornih informacija

Horvat je kazao kako razgovara s akterima vezanima uz ovaj problem i traži partnere koji bi mogli preuzeti ove obveze. "Neki koji su povjerenje imali - gube ga. Ugovori u brodogradnji se ne realiziraju, brodovi se otkazuju, avansi se povlače i tu je problem", kazao je. Dodao je kako Danko Končar ima svoj koncept, ali svoj koncept imaju i Uprava, sindikati i lokalna zajednica. "Država je rekla 'da', ali ne našim novcem. Na meni je sad da što brže usuglasim sve strane kako bismo dobili jedan koncept da krenemo dalje. Nisam protiv nekretninskih biznisa, ali ne državnim novcem. Isto tako, kako netko u planu restrukturiranja navodi da će godišnje isporučiti tri broda, a predviđa samo dva navoza?", pita Horvat. Previše je kontradiktornih informacija, smatra.

Za Uljanik zainteresirani Ukrajinci, Nizozemci, Talijani i Kinezi

"Postoje ozbiljni partneri koji žele da se kontinuitet brodogradnje u Puli i Rijeci nastavi - tu su ukraljinski 'Smart Holding', talijanski Fincantieri, nizozemski Damen, a očekuju i dolazak zainteresiranih partnera iz Kine", kazao je Horvat. "Ako se program restrukturiranja bazira na oko 600 milijuna eura, strateški partner to mora financijski pratiti s najmanje 200 milijuna eura - i to mora dokazati", dodao je. "Postoji još jedna brojka koja ledi krv u žilama. Analiza svih brojki pokazuje kako je hrvatska brodogradnja od nastanka države - hrvatske obveznike koštala ukupno 35 milijardi kuna. S tim novcem država je držala brodogradnju na životu i polako se odmicala", naglasio je. Svrha je dobiti profitabilno poduzeće, ako to ne može postati - vrijeme je da se ono onda i ugasi, smatra Horvat.

Petrokemija: Zainteresirani moraju ozbiljnost pokazati - uplatom

U ponedjeljak se sastaje Nadzorni odbor (NO) Petrokemije. Horvat je, kaže, s kolegama iz NO i predsjednikom Uprave Đurom Popijačem gotovo svakodnevno u kontaktu, no ne želi prejudicirati odluke NO-a. U ovom trenutku i s aspekta Petrokemije traje intenzivna komunikacaije prema Bruxellesu, rekao je Horvat te podsjetio da je Vlada, radi čišćenja bilance i pripreme dokapitalizacije, preuzela obveze Petrokemije u iznosu od 450 milijuna kuna. "Mi to želimo transferirati u vlasništvo. U jednom trenutku, kada se dokapitalizacijom dođe do kapitala, država će u konačnici ostati vlasnik ispod 20 posto", kaže Horvat, dodajući da će država imati jednog člana u NO, ali neće inzistirati na participaciji u Upravi. "Dođe li do dodatnih 450 milijuna kuna svježeg kapitala kroz dokapitalizaciju i poduzmu li oni koji žele dokapitalizirati tvrtku novi ivnesticijski ciklus, koji se mora dogoditi početkom sljedeće godine, onda smatram i siguran sam da za Petrokemiju postoji perspektiva i šansa, kazao je.Konkretne ponude za Uljanik za desetak dana

Horvat je podsjetio i da zbog blokiranih računa postoji opasnost od stečaja nekih tvrtki iz Uljanik grupe, a kao ključni datum istaknuo je 23. listopada kada istječe 60 dana od početka blokade u brodogradilištu 3. maj. Ako Uprava ne pronađe način za deblokiranje računa, a blokada trenutno iznosi oko 35 milijuna kuna, silom zakona morat će se pokrenuti stečaj, napominje Horvat. Dodaje da nije za opciju stečaja i da će nastojati da se nastavi proces proizvodnje.

Na kraju emisije Horvat je kazao kako je optimist. "Nadam se da ćemo kroz desetak dana imati na stolu konkretne ponude ozbiljnih partnera. Ako Pula želi partnerstvo s gospodinom Končarem, namam tu nikakvih problema. Međutim, moramo imati na umu tko će to u konačnici sve financirati", kazao je. 
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!