18:03 / 20.02.2019.

Autor: M.Š./Hina

Horvat o Debeljaku i financiranju Uljanika

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar gospodarstva Darko Horvat u srijedu je ponovio kako Europske komisija nije protiv međufinanciranja Uljanika te ustvrdio da izabrani strateški partner, Brodosplit, ubrzano traži način financiranja svoga 50-postotnoga udjela u restrukturiranju.
Ministar gospodarstva Darko Horvat u srijedu je ponovio kako Europske komisija nije protiv međufinanciranja Uljanika te ustvrdio da izabrani strateški partner, Brodosplit, ubrzano traži način financiranja svoga 50-postotnoga udjela u restrukturiranju.

- Brod koji je najveće opterećenje državnom proračunu ostaje i završavat će se u Puli, a informacije koje je imam (govore) da odabrani strateški partner ubrzanim tempom traži izvore financiranja da bi mogao u paritetu 50:50 započeti s restrukturiranjem jednoga i drugoga škvera, rekao je Horvat, koji uz premijera Plenkovića i nekoliko drugih ministara boravi u Varaždinu.

Europska komisija, kako je rekao, neće imati bilo kakva prijepora uđe li država u međufinanciranje i pomogne u deblokadama računa brodogradilišta.

Upozorio je da prijetnja može biti broj radnika koji je napustio brodogradilišta, te stoga, kako je rekao, mora stići jasna poruka uprave i strateškog partnera da će se moći ispoštovati rokovi iz memoranduma o razumijevanju s naručiteljima brodova.

- Ja sigurno više neću dolaziti pred naručitelje, crvenjeti se pred njima i pravdati bilo koga...Vlada je spremna pomoći, ali i brodogradilišta moraju naći mogućnost i snagu da daju svoju participaciju od 50 posto, rekao je Horvat.

Cerovac: Skup radnika Uljanika nije donio novosti, agonija se nastavlja

Skup radnika, sindikata i uprave Uljanika koji je u srijedu održan u Puli nije dao nikakve konkretne rezultate premda je ministar gospodarstva Darko Horvat u utorak izjavio da je novi strateški partner Tomislav Debeljak spreman, uz određena bankovna jamstva, ući u fazu međufinanciranja Uljanika, čime bi se račun brodogradilišta odblokirao. a radnicima isplatile tri zaostale plaće, potvrdio je novinarima predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Ocijenivši da je skup prošao u mirnome tonu, Cerovac je rekao kako predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić u govoru radnicima nije spomenuo nijedan konkretan datum isplate zaostalih plaća.

- Kao mogući datum isplate plaće spominje se 1. ožujka, no to Uprava nije potvrdila. Uglavnom, ništa senzacionalno se nije dogodilo, radnici su tražili i u konačnici dobili informacije od Uprave što je dogovoreno u Bruxellesu i stoji li ono što je jučer govorio ministar Horvat, istaknuo je Cerovac. Dodao je kako je 26. veljače dan kada će Trgovački sud u Rijeci donijeti odluku o tome ide li "3. maj" u stečaj ili ipak ima rješenja.

- Ako ima rješenja, znači da mora postojati i rješenje za financiranje svih dubioza. Ako ih nema, nakon '3. maja' u stečaj će ići cijela Uljanik grupa, ocijenio je Cerovac i dodao kako se agonija za radnike Uljanika nastavlja premda oni i dalje rade bez plaća i grade jaružalo za belgijsku Jan de Nul grupu.

Šuker: Brodogradnja progutala 35 milijardi

Od osamostaljenja hrvatske države, brodogradnja je "progutala" oko 35 milijardi kuna, a danas je na koljenima, istaknuo je u srijedu zastupnik Ivan Šuker (HDZ) u saborskoj raspravi o Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2017., s koje je poručeno da dane potpore i njihove učinke treba kontrolirati.

- Što se tiče brodogradnje, konačno trebamo pogledati istini u oči, rekao je Šuker nezadovoljan što je na raspravi o potporama bilo manje od deset zastupnika, iako se javnost proteklih mjeseci "obasipala" brigom za Uljanik.

- Danas je bila prilika da se progovori o potporama u brodogradnji, rekao je zastupnik, citirajući podatak iz Izvješća da je država u 2015. za jamstva brodogradnji dala 3, 6 milijardi kuna, a godinu poslije preko milijardu kuna. Nama sada ta jamstva dolaze na naplatu, pa je pitanje, ili je netko lagao kad je tražio jamstvo ili netko nije obraćao pozornost kad ih je davao, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!