Horvat: Imamo dva pisma interesa za Orljavu

13.08.2021.

13:01

Autor: J.L./HRT

Ministar Darko Horvat

Ministar Darko Horvat

Foto: HTV / HRT

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je u petak u Vodicama da je tekstilna kompanija Orljava dobila dva pisma interesa trgovačkih društava za preuzimanje i nastavak proizvodnje te poručio kako nije htio da se Orljava pretvori u mali Uljanik.

- Imamo dva pisma interesa, u kojima postoje trgovačka društva koja pokazuju interes preuzimanja Orljave i nastavka proizvodnje. Radimo sve, i kao ministar i kao Vlada, da se dogodi jedno takvo strateško partnerstvo, i da Orljava kao brend ne bude hrvatska povijest, nego da eventualno, možda ne za sve radnike Orljave, barem za njih stotinjak, osiguramo normalnu budućnost, rekao je Horvat novinarima tijekom posjeta Vodicama.

Poručio je svima koji kroz medije provlače tezu kako država do sada nije pomagala požešku tvornicu Orljavu, da je Vlada do sada dala 24 milijuna kuna raznoraznih kredita te pozajmica od tri milijuna kuna koje nisu uspjele spasiti Orljavu od stečajnog postupka.

- Nisam htio dozvoliti da se Orljava pretvori u jedan mali Uljanik, da hranimo firmu koja je na ovakav način i u ovakvim poslovnim planovima na tržišnoj osnovi jednostavno neosnovano na tržištu, dakle ako vam prihodi ne pokrivaju rashode - tada se menadžment mora zapitati što i kako dalje, naglasio je ministar Horvat.

Izvijestio je da od menadžmenta Orljave nisu uspjeli dobiti nikakav razvojni plan prema kojem bi vidjeli neki novi investicijski ciklus te kojim bi Orljavu stavili u tehnološku korelaciju s njezinim do jučer najvećim kupcem, njemačkom kompanijom Olimp.

- Orljava u ovom trenutku uz jedno konkretno strateško partnerstvo s Olimpom, ili nekim drugim subjektima, na ovakvom tržištu uz ovakvu organizaciju posla jednostavno nema nikakvu perspektivu, upozorio je Horvat.

Pripremaju novi model kojim će pristupiti obnovi

U vezi s pitanjem obnove od potresa u Zagrebu i na Banovini, Horvat je rekao kako obnova, osim potpunih kapaciteta projektanata i građevinara, zahtijeva i puni angažman pravnika.

- Tri su ključna problema koja usporavaju dinamiku, prvo to je neidentificirano mjesto i vrijeme prebivališta u trenutku kada se potres dogodio, drugo katastrofalno stanje imovinsko-pravnih odnosa, i treće proces legalnosti ili zakonskom terminologijom postojećih ili nepostojećih objekata za koje se očekuje proces obnove, objasnio je Horvat.

Naglasio je da on i njegovo ministarstvo u ovome trenutku nemaju ni snage ni vremena rješavati svu tu "zaostavštinu takve vrste povijesti".

- S najbližim suradnicima pripremam jedan novi model kojim ćemo pristupiti obnovi, s njime ćemo već nakon godišnjih odmora upoznati premijera i Vladu, nakon toga, u određenim izmjenama i dopunama zakona i podzakonskih akata neke stvari morati preskočiti, rekao je Horvat.

Siguran je kako neće dopustiti da svi lokaliteti na kojima će se obnova provoditi budu neidentificirani u navedena tri segmenta.

- Da ne znamo koga pomažemo državnim novcem, u kojoj mjeri pomažemo, i na koji način to radimo, odnosno je li nam struka napravila svu adekvatnu projektnu dokumentaciju temeljem koje će građevinari vršiti obnovu, naglasio je Horvat.

Četiri problema tište građane Vodica, dva relativno jednostavna

Horvat se u Vodicama susreo i s gradonačelnikom Antom Cukrovom te su raspravljali o problemima toga grada.

- Gradonačelnik je napomenuo sva četiri problema koja tište grad Vodice, po meni dva relativno jednostavna, i Grabovci i Čista Mala, državno zemljište koje ćemo, siguran sam, vrlo brzo dati u funkciju Gradu, pa će onda Grad osmišljavati sadržaje u društvenom domu, a danas-sutra i novi dom za starije u Čistoj Mali na prostoru stare škole, najavio je Horvat.

Projekt multimedijalnog centra, odnosno sportske dvorane, smatra dobrim projektom za Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

- Ovi milijuni kuna ili eura koji će nam vrlo skoro biti na raspolaganju siguran sam da mogu opremiti taj prostor i stvoriti jedan multifunkcionalni sadržaj ovdje u Vodicama, smatra Horvat.

Raspravljali su i o promjenama u prostorno-planskoj dokumentaciji, odnosno o mogućnosti prenamjene vrijednih obradivih zemljišta.

- Te lokacije moraju biti kroz prekategorizaciju poljoprivrednog zemljišta, bez obzira na to je li u vlasništvu države ili privatno, tim se ljudima mora omogućiti da na tim prostorima razvijaju što turističke sadržaje i tome slično, rekao je Horvat.

Najavio je da će se uključiti u rješavanje tog problema te pomoći Vodicama u izmjeni prostorno-planske dokumentacije i u definiranju kriterija temeljem kojeg bi poljoprivrednici dobili priliku graditi na tom poljoprivrednom zemljištu.

Pogledajte cijelu izjavu:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!