08:20 / 05.09.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Horvat: Prvu, neslužbenu reakciju Bruxellesa, očekujemo u petak

-

-

Foto: - / -

U Hrvatsku u petak naime dolazi povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.
U prvoj emisiji nove sezone A sada Vlada ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da bismo već u petak mogli doznati je li program restrukturiranja Uljanika prihvatljiv Bruxellesu. Tada u Hrvatsku naime dolazi povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

"Očekujem da ćemo mi prvu reakciju - neslužbenu, ali prvu reakciju - na taj program restrukturiranja od strane Bruxellesa dobiti već ovaj petak, 7. rujna, kada nam u službeni posjet dolazi povjerenica koja se bavi tržišnim natjecanjem u kontekstu Europske komisije. Kakvu ćemo informaciju od nje dobiti, pričekat ćemo, pa ćemo nakon toga moći planirati određene reakcije Vlade spram izrađivača programa restrukturiranja. Ali prejudicirati bilo kakav nalaz u ovom trenutku je vrlo nezahvalno", rekao je Horvat, podsjetivši između ostalog da je plan restrukturiranja u neformalnoj komunikaciji u Bruxelles poslan 13. srpnja ove godine.

Ako Bruxelles da zeleno svjetlo, znači li to veći angažman države na rješavanju pitanja brodogradilišta ili će, bez obzira na sve, sama brodogradilišta kao privatna poduzeća morati pronaći načine za opstanak?

Ministar odgovara: "Izrađivači programa restrukturiranja predvidjeli su da u onome trenutku kada Bruxelles kaže da predloženi program ne ruši postulate tržišnog natjecanja, participacija države u tom restrukturiranju bude 60, a samog Uljanika i strateškog partnera 40 posto. Nije nikakva tajna da bi samim time na teret države i državnog proračuna, od ukupnih 584 milijuna eura potrebnih za restrukturiranje i izgradnje brodova u knjizi narudžbi, državni doprinos u tom restrukturiranju trebao iznositi 352 milijuna eura".

Rekao je i da će Vlada, bude li EK ocijenila plan restrukturiranje glede analize modaliteta prihvatljivim, tek tada, sukaldno korekcijama Bruxellesa, moći donijeti odluku ulazi li u taj program ili ne.

Bude li EK ocijenila plan  restutkturiranja glede analize modaliteta da je us kladu s pravilima trž natjecanja, tek će tada

Europska komisija, podsjetimo, mora donijeti odluku je li plan restrukturiranja brodogradilišta Uljanik u skladu s direktivama Europske komisije glede zaštite tržišnog natjecanja, odnosno trebaju donijeti odluku je li u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom.

Upitan kako je do ovoga došlo, odnosno kada se dogodila eskalacija oko Uljanika i 3.maja, Horvat spominje dvije, on kaže - činjenice: da je proces restrukturiranja u 3.maju započeo i završio 31.12.2017. Uljanik pak, napominje, nikad nije bio u procesu restrukturiranja. Iznio je nekoliko brojki, između ostalog onu da je zaključno s 31.3.2018. manjak sredstava na računu Uljanik grupe iznosio 575 milijuna eura. 

Opisujući kako je došlo do ove eskalacije u Uljaniku i 3. maju, ministar kaže kako je došlo do transformacije ugovaranja određene vrste brodova. "Oni su se ugovarali, ali se nisu isporučivali. Iz škvera nisu izlazili brodovi visoke dodane vrijednosti, a troškovi su prešli ono što je prihodovno dolazilo na račun škvera. Nakon financijskog nadzora nad poslovanjem Uljanik grupe 29.9.2017., odnosno podlogom toga izrađeno je izvješće dostavljeno svim relevantnim institucijama u RH. Od tada počinje želja i namjera da se krene u restrukturiranje - ne grupe, nego trgovačkog društva Uljanik", kazao je ministar.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!