20:51 / 02.10.2018.

Autor: HRT

Horvat: Račun Uljanika mora se deblokirati

-

-

Foto: - / -

Očito je da su oči radnika Uljanika i Trećeg maja uprte u ministra gospodarstva Darka Horvata, koji je nakon pulskog posjetio i riječko brodogradilište.
Očito je da su oči radnika Uljanika i Trećeg maja uprte u ministra gospodarstva Darka Horvata, koji je nakon pulskog posjetio i riječko brodogradilište. Je li njihova budućnost - restrukturiranje ili stečaj? Računi su im blokirani već treći put, naručitelji raskidaju ugovore o gradnji brodova, traži se novac za isplatu rujanske plaće. Gost Teme dana je ministar gospodarstva Darko Horvat.

- Dogovoren novi plan restrukturiranja Uljanika


"Plaće za radnike Uljanika od prvog mjeseca pa do danas osigurane su uz pomoć države. I radnicima Uljanika i 3. maja jasno sam rekao da ne postoji legalni modalitet kojim bi vlada dala novac. Dio sredstava za rujanske plaće postoji, postoji i model u kojem bi se u prvi mah isplatila neto plaća. Cjelovita isplata bila bi s odgodom", kazao je Horvat. "Dio novca ima Uljanik, dio je neaktiviran unutar Poštanske banke, vodimo korespodenciju s Istarskom i drugim bankama kako bi se namaknula potrebna sredstava za plaću za rujan. Tu dolazimo i do drugog problema - blokade računa Uljanika. Kako po sili zakona tvrtka ne bi otišla u stečaj, Uprava to mora spriječiti. Mora se deblokirati račun. Vlada i Ministarstvo gospodarstva tu nemaju udjela, to mora raditi Uprava", nastavio je Horvat.

"Uljanik grupa ima 4400 radnika. Ključna je odluka Erste banke koja ima najviše zaposlenika iz Primorsko-goranske županije - da neće od radnika tražiti anuitete, ako plaća ne bude isplaćena. Radnici su nam na prvom mjestu, navozi na drugom", naglasio je. 

Ministar je izvijestio kako revidirani plan za restrukturiranje Uljanika predviđa povećani utjecaj strateškog partnera i manji utjecaj države. Pri tome, smatra - priča za Treći maj je komplicirana i tu treba najviše vremena za pronalazak rješenja. "Za 3. maj postoji interes, razgovori, javljaju se potencijalni strateški partneri - najavljeni su razgovori i za idući tjedan. Vladi je prioritetno osigurati da se brodovi završe kroz određene modele. Razgovara se o njima s naručiteljima - niti jedan brod nije u potpunosti otkazan", kazao je.

Najavio je kako će ministarstva gospodarstva i financija provjeriti plan RES, kako se njime ne bi narušilo tržišno natjecanje. "Očekujemo vrlo brzo nakon slanja reakciju EK, a znat ćemo i ranije s obzirom na svakodnevne telefonske kontakte Ministarstva", rekao je Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!