HPB završio sanaciju Sberbanka, buduće Nove hrvatske banke

14.04.2022.

10:10

Autor: T.D./HRT/Hina

HPB završio sanaciju Sberbanka

HPB završio sanaciju Sberbanka

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Hrvatska poštanska banka (HPB) završila je proces sanacije Sberbanka d.d., buduće Nove hrvatske banke, priopćili su u četvrtak iz HPB-a.

U priopćenju se podsjeća da je Savjet Hrvatske narodne banke donio odluku o uspješnom završetku sanacije čime će Sberbank d.d. i formalno krenuti poslovati kao Nova hrvatska banka d.d. unutar HPB grupe.

Tim preuzimanjem, ističe se, odnosno završetkom procesa sanacije i pripajanjem Nove hrvatske banke, HPB jača buduću poziciju na hrvatskom tržištu.

- Sam proces sanacije završen je u kratkom roku, te je banka stabilizirana i uspješno posluje, kažu u HPB-u.

Predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina kaže da je provođenje tog zahtjevnog procesa novi korak u osnaživanju poslovanja HPB-a.

- Nova hrvatska banka kao nova članica HPB grupe donosi nam znatnu bazu klijenata, komplementarni portfelj te dodatnu snagu za rast i širenje poslovanja. Nakon rekordnog rezultata u prošloj godini, vjerujemo kako će sinergijski učinci donijeti nove benefite za naše klijente, dioničare i zaposlenike, izjavio je Badurina. 

Tadija Vrdoljak predsjednik uprave

Predsjednik uprave Nove hrvatske banke postao je Tadija Vrdoljak, a članovi Boris Bekavac i Ognjen Brakus

Tadija Vrdoljak je doktor ekonomskih znanosti. Školovao se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i Zagrebu te međunarodnim poslovnim školama INSEAD i Bled. Tijekom 25-godišnje karijere obnašao je niz rukovodećih dužnosti u bankarskom i poslovnom sektoru.

- Buduća Nova hrvatska banka u potpunosti je stabilna, dio smo HPB grupe i imamo sve preduvjete da predanim radom ostvarimo odlične rezultate, rekao je Vrdoljak.

Paralelno sa sanacijom odvijala se integracije Nove hrvatske banke u HPB čije trajanje se okvirno procjenjuje na oko godinu dana.

- S obzirom na složenost i važnost priprema za uvođenje eura koje se odvijaju u obje banke, očekivano pripajanje Nove hrvatske banke planirano je u idućih godinu dana, odnosno nakon službenog prihvaćanja euro valute, zaključuje se u priopćenju.

Izjave predsjednika Uprave Nove hrvatske banke Tadije Vrodljaka i predsjednika Uprave HPB-a Marka Badurine:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!