HPB preuzeo Sberbank Hrvatska, klijenti mogu poslovati normalno

01.03.2022.

22:46

Autor: V.G./HRT

Sberbank

Sberbank

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Jedinstveni sanacijski odbor donio je danas, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom kao nacionalnim sanacijskim tijelom, odluku kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb.

Europska je komisija također potvrdila odluku o sanaciji koju će provesti HNB.

Odlučeno je da se sanacija provede prodajom; novi vlasnik Sberbank d.d. postaje Hrvatska poštanska banka d.d. Hrvatska narodna banka po nalogu Jedinstvenog sanacijskog odbora prenosi 615.623 dionica koje predstavljaju 100% temeljnog kapitala Sberbank d.d. Hrvatskoj poštanskoj banci d.d.

To znači, između ostalog, da će Sberbank d.d. od srijede biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i da će moći izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i bit će dostupni nakon isteka moratorija.

Hrvatska poštanska banka s udjelom od 5,56% u aktivi bankovnog sustava šesta je po veličini banka u zemlji i u većinskom je vlasništvu Republike Hrvatske.

Danas u 23:59:59 završava dvodnevni moratorij te će se od 2. ožujka 2022. nastaviti redovno poslovanje banke. To znači da se nakon isteka moratorija za klijente Sberbank d.d. uklanja limit raspoloživog dnevnog iznosa od 7.280 kuna te da će biti omogućena i bez ograničenja sva plaćanja koja su tijekom moratorija bila obustavljena.

Do imenovanja nove uprave Sberbank d.d. koju će postaviti novi vlasnik, koordinaciju poslovanja banke preuzet će sanacijska uprava u sastavu Paško Rakić, predsjednik uprave, Boris Bekavac, član uprave te Ivan Knežević, pomoćnik sanacijske uprave.

Rješenje o sanaciji Sberbank d.d. prodajom doneseno je kako bi se osigurala financijska stabilnost u Republici Hrvatskoj, spriječili gospodarski poremećaji i zaštitio javni interes, te klijenti ove banke.

Plenković: HPB preuzima Sberbanku Hrvatska

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković objavio je u utorak kasno navečer na Twitteru da Hrvatska poštanska banka (HPB) preuzima Sberbanku Hrvatska, naglasivši da se sanacijom Sberbanke jamči kontinuitet poslovnih aktivnosti i jačanje stabilnosti financijskih institucija.


- Slijedom upozorenja Europske središnje banke (ESB) o likvidonosnom pogoršanju Sberbanke uslijed restriktivnih mjera, Vlada RH je zajedno s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) žurno reagirala kako bismo zaštitili hrvatske građane i poduzetnike koji posluju sa Sberbankom Hrvatska, naveo je premijer Plenković.

Dodaje da su ESB i Jedinstveni sanacijski odbor EU SRB donijeli odluku kojom Hrvatska poštanska banka (HPB) može preuzeti Sberbanku, uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javnog interesa.

Sanacijom Sberbanke jamči se kontinuitet poslovnih aktivnosti i jačanje stabilnosti financijskih institucija, naveo je premijer Plenković.

HPB preuzeo Sberbank Hrvatska, klijenti mogu poslovati normalno

Iz Hrvatske poštanske banke (HPB) kasno večeras su priopćili da je HPB preuzeo Sberbank Hrvatska, da je sav novac siguran, a klijenti opet mogu poslovati normalno.

- Novac klijenata je ponovno siguran, a uvjeti poslovanja su nepromijenjeni. U srijedu, 2. ožujka od 12 sati banka će otvoriti poslovnice za sve klijente i nastavlja redovno poslovanje kao dio HPB Grupe, navodi se u priopćenju.


Reagirali smo u iznimno kratkom roku i omogućili našim sugrađanima da slobodno raspolažu svojim sredstvima. Istovremeno, preuzimanjem Sberbanke jačamo buduću poziciju HPB-a na tržištu, a to je velika vijest i za naše zaposlenike i dioničare. Od danas, naši novi klijenti mogu nastaviti normalno koristiti sve financijske usluge, bez ograničenja i zato čestitam svima koji su dali sve od sebe kako bi se ova situacija riješila čim prije, poručio je predsjednik Uprave HPB-a, Marko Badurina.

HPB je jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj, a u 2021. ostvarila je najbolji rezultat u 30 godina povijesti banke i rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna.

Iz HPB-a ističu da je ta banka i jedna od predvodnica inovacija i digitalizacije sektora te se niz godina ističe i kao najaktivnija u programu subvencioniranih stambenih APN kredita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!