16:14 / 16.12.2019.

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Hrana je sigurna, a poruka jedite lokalno

-

-

Foto: - / -

Uzeto je stotinjak uzoraka hrane. Istraživanje je pokazalo da naši poljoprivrednici znaju kada i u kojim količinama koristiti pesticide.
Kako što manje upotrebljavati pesticide u proizvodnji hrane te razvijati održivu i ekološku poljoprivredu bila je tema skupa u Zadru na kojem se govorilo o prekograničnoj suradnji Zadarske i dviju bosanskohercegovačkih županija.

Ciljevi su projekta PESCAR (Pesticide Control and Reduction) optimalna upotreba pesticida te edukacija poljoprivrednika. Nositelj je Zadarska županija. 

- Rezultati koji su postignuti su dobri, odlični, dapače možemo reći i da je poruka svega da jedemo lokalno. Nekih sto uzoraka je uzeto kroz ovaj projekt, pokazalo je da naši poljoprivrednici znaju kada i u kojim količinama koristiti pesticide, rekao je pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije Daniel Segarić.

Konvencionalna poljoprivreda negativno je utjecala na okoliš, biološku raznolikost i ljudsko zdravlje pa je zamijenjena integriranom, koja se više oslanja na preventivne mjere i pesticidi se upotrebljavaju prema potrebi, te ekološkom. U oba slučaja potrebno je više znanja i aktivnije praćenje situacije na terenu - i jedno i drugo donosi projekt PESCAR.

- Operativno smo stavili meteopostaje, sustav prijenosa informacija prema poljoprivrednom proizvođaču, pozicije na kojima možemo kontinuirano kroz vrijeme pratiti situaciju, prema poljoprivrednom proizvođaču kako ga educirati u zahtjevnom procesu ulaska i tranzicije Hrvatske kroz Europsku uniju, rekao je dr. sc. Tomislav Kos, edukacijski koordinator na projektu PESCAR.

Upravo je iz europskih fondova stiglo 85% sredstava, malo više od 511.000 eura, za provedbu projekta. S obzirom na to da je riječ o kontroli nametnika i bolesti koje ne zaustavljaju državne granice, i tu je važna prekogranična suradnja.

- S BiH strane Hercegovačko-neretvanska županija i Zapadnohercegovačka županija. Tijekom ovog projekta razvili smo naš sustav, izvještajno-prognozni sustav, u sklopu projekta modernizirana je oprema kojom se koristi naša Savjetodavna služba. Također su napravljene analize plodova i analize tla. Ocjena je svih sudionika da je to uistinu uspješan projekt. Poljoprivrednici priželjkuju njegov nastavak, a potrošači su dobili potvrdu da je hrana proizvedena u ove tri županije zdravstveno sigurna, rekla je prof. dr. sc. Svjetlana Stanić-Koštroman, stručna suradnica za partnere iz BiH.

Ocjena je svih sudionika da je to uistinu uspješan projekt. Poljoprivrednici priželjkuju njegov nastavak, a potrošači su dobili potvrdu da je hrana proizvedena u ove tri županije zdravstveno sigurna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!