09:53 / 05.04.2022.

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

"Hrvati poznati po inovativnom kapacitetu i karakteru"

Dejan Kovač gostovao je u Studiju 4

Dejan Kovač gostovao je u Studiju 4

Foto: HTV / HRT

Održava se američko-hrvatski forum, a na njemu sudjeluje i Dejan Kovač

- Izuzetna je važnost ovakvih foruma, slavimo 30 godina zajedničkih veza između SAD-a i Hrvatske. Jučer smo čuli vrlo inspirativne priče o uspjehu, pričalo se o temama buduće ekonomske i gospodarske suradnje. Zanimljiv je bio i panel o novim tehnologijama, imamo puno naših tvrtki koje u toj industriji sudjeluju na SAD tržištu i tu vidimo veliki prostor za buduću suradnju, poručio je. 

Spomenut je primjer Infobipa, hrvatske tvrtke koja se probila na američkom tržištu.

- Suradnja se na ekonomskom planu poboljšava. Hrvati su poznati po inovativnom kapacitetu i karakteru. No, naše se industrije trebaju reprogramirati, ne trebamo mi zaboraviti poljoprivredu, ali ako mladi to ne žele raditi, možda oni žele razviti dron i umjetnu inteligenciju koji će na tom polju raditi za njih.

Dodaje da treba pustiti ljude da rade s djecom po školama, da rade programiranje, da rade najnovije tehnologije. 

- Moraju vidjeti da tamo postoji prosperitet. Primjerice gaming industrija, po zaradi je pretekla financijsku industriju, možda će i medicinsku po zaradi prestići. 

Govoreći o kapitalnim ulaganjima u RH, ističe da mi zadnjih 30 godina nismo imali dobili okvir, nismo imali strategiju.

- Oko 80% stranih ulaganja u Hrvatsku je vezano uz bankarski sektor, koji nije u našem vlasništvu, te u trgovini, dodaje. 

Kaže da vidi jednu veliku priliku za suradnju, primjerice s Njemačkom, jer tamo na policama nedostaje i ulja i šećera posljednjih tjedana. 

- RH je ipak uspjela ostvariti bolje rezultate sada nakon COVID-a, nego što je to primjerice bilo 2019. Tako je u većini Europe i svijeta, unatoč inflaciji i šokovima, mi i dalje imamo rast, dodaje Kovač. 

Govoreći o turističkoj sezoni koja nam predstoji, Kovač kaže da očekuje da će ona biti malo bolja nego 2019.

- U tom bi slučaju mogli imati dosta visoku stopu rasta BDP-a na kraju godine, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!