09:20 / 05.04.2022.

Autor: HRT

Markić: SAD je znao točno kada će početi rat u Ukrajini i to su podijelili s nama

Daniel Markić, ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA)

Daniel Markić, ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA)

Foto: Igor Soban / Pixsell

U Zagrebu uskoro završava Američko-hrvatski forum koji je organiziran u povodu 30. obljetnice uspostave američko-hrvatskih diplomatskih odnosa. Drugoga dana na rasporedu je bilo nekoliko panela, a u svjetlu rata u Ukrajini, najviše ih je vezano za sigurnost. Na jednom od njih ravnatelj SOA-e Daniel Markić rekao je kako su američki obavještajci podijelili informaciju da Putin namjerava napasti Ukrajinu, ali kako je rekao Markić, malo tko je u to mogao vjerovati.


Markić: SAD je znao točno kada će početi rat u Ukrajini i to su podijelili s nama 

- Američka obavještajna zajednica znala je sedam dana prije početka invazije na Ukrajinu kada će točno Rusi napasti Ukrajinu, a to su podijelili s Hrvatskom, kazao je na forumu ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić. 

Markić je kazao da se u veljači u Muenchenu razgovaralo o mogućnosti ruske invazije na Ukrajinu ali da "nitko nije očekivao ovaj sukob" osim SAD-a.

Referirajući se na superiornost američkih obavještajnih podataka, Markić je istaknuo kako "jedan časnik američke obavještajne službe nije samo rekao da će se to dogoditi, već i kada".

- SAD je odlučio iskoristiti svoju obavještajnu zajednicu, svoju diplomaciju, čak i medije, kako bismo svi bili svjesni toga. Za neke od nas bilo je teško vjerovati u to, napomenuo je Markić, dodavši kako taj slučaj, između ostalog, "dokazuje korist suradnje (sa SAD-om) za nas".

Markić je sudjelovao na panelu "Sigurnost i vanjska politika" zajedno s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, savjetnikom hrvatskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Draganom Lozančićem, Richardom W. Downingom, pomoćnikom zamjenika američkog državnog odvjetnika te s Lauren Speranzom, direktoricom transatlantskog obrambenog i sigurnosnog programa pri washingtontskom think thanku Center for European Policy Analysis (CEPA).

- Rat u Ukrajini je bila neizbježna tema na panelu o sigurnosti i međunarodnim odnosima, na kojem su sudjelovali Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova; Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost i Daniel Markić, ravnatelj SOA-e, javila je Iva Magušić Dumančić za Dnevnik u podne.

- Doista cijenimo što smo tako bliski partneri sa Sjedinjenim Državama, najvećom snagom zapadnog svijeta. U današnjoj krizi vidimo koliko Europa i Hrvatska trebaju američku uključenost u europska pitanja. Zbog toga sam optimist da će demokracije odnijeti pobjedu u ovom brutalnom razdoblju, rekao je Božinović.

- Ljudi iz Vukovara posebno mogu biti osjetljivi na bombardiranje ukrajinski gradova, no ovdje smo svjedoci velikog rata i na području informacija. Rat se vodi i u cyberspaceu, rekao je Lozančić.

- Kada govorimo o ruskom utjecaju, ne možemo ga zanijekati, posebno u Srbiji. Svi pratimo razvoj situacije s novim-starim predsjednikom Vučićem, koji će, smatram, ubrzo morati donijeti teške odluke. Međutim, kao što znate, za nas je primarno pitanje Bosna i Hercegovina, rekao je Markić.

O građanskom konceptu za Bosnu i Hercegovinu može se razgovarati tek nakon što ona postane članica Europske unije, a dotad je okvir Daytonski sporazum, rekao je u utorak Gabriel Escobar, posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan.

Na "tehnološkom" panelu, između ostalih, najavljeno je sudjelovanje zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, posebnog savjetnika predsjednika Republike Hrvatske za ekonomiju Velibora Mačkića, Edina Koče iz tvrtke Gideon i Josipe Majić iz tvrtke Revuto, dok bi "energetskom" panelu trebali nazočiti ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH) Maja Pokrovac te Kyle Nicholas, ataše za EU američkog ministarstva energetike.

Jučer su potpisana i dva sporazuma, među kojima i onaj o suradnji na osposobljavanju policijskih službenika u borbi protiv svih vrsta kriminala.

Sjedinjene Države zaključile su ga s još samo tri europske zemlje: Švicarskom, Velikom Britanijom i Njemačkom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!