Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice od ulaska u europodručje

07.06.2023.

Zadnja izmjena 17:34

Autor: M.M./Hina/HRT

Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice od ulaska u europodručje

Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice od ulaska u europodručje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ministarstvo financija Republike Hrvatske uspješno je u utorak izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine.

Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4,00, a ostvareni prinos 4,047 posto, navodi se u priopćenju objavljenom na web stranici Ministarstva financija.

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde eura.

Knjiga upisa sadržavala je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a...

Razina interesa, kao i postignuti konačni uvjeti izdanja, snažna su potvrda kredibiliteta Republike Hrvatske kao izdavatelja na međunarodnom tržištu, te povjerenja ulagača u gospodarstvo i javni dug države, posebice nakon ulaska u europodručje i Schengen od 1. siječnja 2023., zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Ministar financija Marko Primorac u srijedu je na marginama sastanka Vijeća Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u Parizu ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.

- Plasirali smo na međunarodnom tržištu kapitala, milijardu i pol eura. Rok dospijeća je 12 godina. Cijena koju smo uspjeli ostvariti, odnosno kupon, je 4 posto. Cijena je nešto niža od nominale, imali smo jedan mali diskont, tako da će prinos biti nešto veći. U svakom slučaju, interes investitora, stranih ulagača je bio doista izniman, rekao je Primorac.

Po riječima Primorca, interes stranih ulagača je bio doista izniman, knjiga upisa se napunila s više od 6,4 milijarde eura, što je 4,2 puta više od onoga što je trebalo za plasman tog izdanja, a što se tiče strukture investitora, naveo je da je u izdanju sudjelovalo gotovo 240 različitih renomiranih investitora iz različitih država.

- Geografski smo dobro diversificirali izdanje, dakle od država kao što su Austrija, Njemačka, države iz našeg okruženja, ali i Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, države Srednje i Istočne Europe, Južne Europe, dakle široki je krug onih koji su participirali u ovom izdanju. Time smo uspjeli značajno proširiti bazu naših investitora, naših ulagača, rekao je ministar financija.

- Svjedočili smo velikom odazivu i uspješnom izdanju, što je dokaz kredibiliteta RH i povjerenja ulagača i nagrada za sve ono što smo u proteklom razdoblju učinili, a to je odgovorno vođenje fiskalne politike i javnih financija a naravno i ulazak u eurozonu i šengenski prostor, kazao je.

Podsjetio je kako je obveznica koja je dospjela u travnju ove godine, a bila je izdana na američkom tržištu, imala kamatu od otprilike 6 posto, dok je sada kamata 4 posto, pa tako ovim izdanjem Hrvatska smanjuje troškove zaduživanja.

- RH ulaskom u eurozonu postaje novi subjekt na mapi svih onih ulagača koji ulažu u slične države eurozone, a nisu do sada imali hrvatsku euroobveznicu, ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!