20:33 / 15.06.2021.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/T.V./Dnevnik/HRT

Hrvatska raj na zemlji - mit ili stvarnost?

Je li Hrvatska raj na zemlji?

Je li Hrvatska raj na zemlji?

Foto: HTV / HRT

Prošlo je 30 godina od uspostave države. Je li Hrvatska postala raj na zemlji, kakvom je smatraju mnogi, ili je to samo mit - razgovarali su istaknuti poduzetnici, predsjednici uprava velikih poduzeća, ekonomski i društveni analitičari na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo - pogled unaprijed", koju je organizirao Večernji list. Slažu se u jednom - raj se ne može stvoriti preko noći.


U 30 godina poljoprivreda, industrija, cijelo gospodarstvo doživjelo je znatne promjene.

- Prehrambeno prerađivačka industrija suočila se s naglim nestankom tržišta, nova tržitša osvajala je teško, stara je vraćala sporo, međutim danas prehrambeno-prerađivačka idnustrija čini 25% industrijske proizvodnje, preživjela je slom Agrokora i danas je naša najznačajnija industrijska grana, ističe Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Hrvatska je, pokazalo se, zemlja u kojoj se ideja može razviti do poduzeća vrijednog više od milijardu dolara.

- Na ljestvici konkurentnosti Hrvatska nema neko super visoko mjesto, iako moram priznati da zadnjih godina bilježimo kvalitetu okruženja, koje je puno više entrepreneur frendly, znači naklonjeno poduzetnicima, smatra Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe.

Kako bi se potaknuo razvoj, zagovara se izlistavanje državnih mastodonata na burzi, ali i privatizacija onih državnih poduzeća koja imaju konkurenciju u privatnom sektoru. Razvoj koči i porezna diskriminacija.

- Neprihvatljivo je da pojedine grupe poduzetnika plaćaju PDV 13%, a neki plaćaju 25% samo zato što je netko nekoga proglasio korisnijim za nacionalnu ekonomiju, a ne zaboravimo da se radi o privatnim interesima, tu su interesi poprilično privatni, naglašava Andrej Grubišić, ekonomski analitičar.

I na kraju je li "Hrvatska raj na zemlji" - mit ili stvarnost?

- Hrvatska može postati raj na zemlji ako se ti resursi kojima raspolažemo nadograde radom kreativnošću, promjenom i angažmanom svatko na svom planu u kojem djeluje, poručuje dr. sc. Dragan Bagić, Filozofski fakultet.

Bez promjena raj na zemlji možemo i dalje - samo sanjati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!