Hrvatska tvrtka među pobjednicima natjecanja #myEUspace

11:14 / 02.06.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

 Hrvatska tvrtka E20.Green među pobjednicima natjecanja #myEUspace

Hrvatska tvrtka E20.Green među pobjednicima natjecanja #myEUspace

Foto: - / Shutterstock

Među 11 pobjednika natjecanja #myEUspace, na koje su inovatori i poduzetnici bili pozvani da razviju i komercijaliziraju proizvode i aplikacije koje koriste podatke i usluge iz svemirskog programa EU, nalazi se i hrvatska tvrtka E20.Green, priopćila je  EU-ova Agencija za svemirski program (EUSPA).

Natjecanje #myEUspace, organizirano u sklopu Dana poduzetništva, jedno je od najvećih natjecanja koje je ikada organizirala EUSPA. Natjecanje je pokrenuto u rujnu 2021. u sklopu inicijative CASSINI Europske komisije, u okviru kojeg se nudila novčana nagrada viša od milijun eura.


Od inovatora i poduzetnika tražilo se da razviju i na tržište stave proizvode/aplikacije u kojima se upotrebljavaju podatci i usluge iz svemirskog programa EU-a. Iako rješenja pripadaju različitim sektorima, kao što su usluge temeljene na lokaciji, pametna mobilnost, geomatika i pametna poljoprivreda, sva se temelje na upotrebi podataka iz programa Galileo ili Copernicus, i na jačanju sinergije između njih, navodi se u priopćenju EUSPA.  


Rezultati natjecanja objavljeni su tijekom Dana poduzetništva u sjedištu EUSPA-e u Pragu, na kojem su 43 novoosnovana poduzeća, korisnika akceleracijskih programa, imala priliku predstaviti se pred nekim od vodećih europskih ulagatelja rizičnog kapitala te pred glavnim direktorom Glavne uprave za obrambenu industriju i svemir Timom Pesonenom.


Hrvatska tvrtka E20.Green nalazi se među 11 pobjednika tog natjecanja, s inteligentnom platformom koja se temelji na globalnom satelitskom navigacijskom sustavu, umjetnoj inteligenciji, promatranju zemlje i internetu stvari, koja poduzećima za upravljanje terenima za golf i urbanim zelenim površinama omogućuje učinkovito upravljanje imovinom, operacijama i terenima, kaže se u priopćenju EUSPA-e.


Među pobjednicima su, među ostalima, i tvrtka Sangene, koja je napravila integrirani pasivni radar temeljen na globalnom satelitskom navigacijskom sustavu za otkrivanje i prvo lociranje prepreka; Master Map koji je predstavio status automatskog mapiranja cesta radi optimizacije održavanja, VirtualCrop s aplikacijom za održivu preciznu poljoprivredu koja telefone pretvara u alate za prikupljanje i analizu podataka itd.


Inicijativom CASSINI podržavamo inovacije i rast kako bismo pružili priliku brojnim neiskorištenim talentima u EU. Aplikacije predstavljene danas tijekom Dana poduzetništva u EUSPA-i jasno pokazuju što se može postići kad povežemo poduzetnički duh, inovacije i svemirske podatke EU-a, izjavio je Timo Pesonen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!