HTZ: U Hrvatskoj se ovog ljeta očekuje više od 480 aviolinija

17.05.2023.

12:09

Autor: V.K./HRT/Hina

 U Hrvatskoj ovog ljeta više od 480 aviolinija

U Hrvatskoj ovog ljeta više od 480 aviolinija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Hrvatskoj se ovoga ljeta očekuje više od 483 aviolinija, najviše iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Nizozemske i Italije, a ako se planirano i realizira donijet će dvoznamenkasti rast broja zrakoplovnih operacija u odnosu na ljeto 2022., izvijestili su u srijedu iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Informacije o očekivanom broju jedinstvenih aviolinija u ovogodišnjem ljetnom redu letenja HTZ je prikupio od hrvatskih zračnih luka, pri čemu napominju da je riječ o najavama, odnosno da su moguće i promjene.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ističe važnost avioprijevoza u povezivanju Hrvatske sa svijetom, posebice krajnjeg hrvatskog juga s emitivnim tržištima.

- Daleko bolja prometna povezanost hrvatskih destinacija u odnosu na lani sugerira daljnji oporavak avioprijevoza i odlična je vijest uoči glavnog, ljetnog dijela turističke godine. Veliki broj aviolinija potvrđuje popularnost Hrvatske na turističkoj mapi svijeta i nastavak je pozicioniranja Hrvatske kao aviodestinacije, dobro povezane s inozemnim zračnim lukama, ocijenio je Staničić.

Po podatcima HTZ-a, tijekom ljetne sezone letenja planirana je izravna povezanost Hrvatske sa 130 gradova, ili desetak više nego u prošlogodišnjoj sezoni, i to u 38 država, uglavnom iz Europe, dok su poveznice s destinacijama na drugim kontinentima predviđene s tržišta SAD-a, Kanade, Izraela, Katara i UAE.

Prema najavama zračnih luka, najviše zračnih operacija očekuju zračne luke Split, 32 posto od ukupnog broja, te Zagreb (30 posto) i Dubrovnik (22 posto).

Sve te linije prema Hrvatskoj planira 57 različitih zrakoplovnih prijevoznika, što je također više nego lanjskog ljeta, kada ih je bilo 50-ak, a među njima najviše letova planiraju Croatia Airlinesa, Ryanair, Easyjet, Eurowings i Lufthanse.

Iz HTZ-a dodaju da će ovog ljeta biti linija i redovnih i niskotarifnih ili čarter prijevoznika, poput Aeroitalie, Air Connecta, Braathens Airlinesa, Enter Aira, Jettime-a, Peoples Viennaline-a i druge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!