Hotelijersko-turistički sektor očekuje odličnu sezonu

05.04.2023.

20:25

Autor: Silvana Skočajić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zvonimir Barisin / Pixsell

Hotelijersko-turistički sektor očekuje odličnu sezonu - otkrilo je najnovije istraživanje Hrvatske udruge turizma i udruge poduzetnika u hotelijerstvu. 


Nakon tri godine od pandemije, ovo proljeće i Uskrs ponovno će biti dobar uvod u turističku godinu.  

- Booking je apsolutno dobar, očekuje se i otvaranje dodatnih hotela i jedan dobar Uskrs, pa ako ga usporedimo s lani, imali smo i COVID mjere, nekakva ograničenja, tako da očekujem jedan dobar rezultat za Uskrs, rekao je Bernard Zenzerović, predsjednik Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske.

Hotelijeri i kampovi optimistično gledaju na cijelu sezonu. Pozitivniji su i od kolega iz Europske unije i Velike Britanije.   

- Istraživanje iz Hrvatske je više pozitivno, pogotovo kada je riječ o rastu broja noćenja ove sezone, a to potvrđuju i trenutačne rezervacije gostiju koje su bolje nego u isto vrijeme prošle godine, istaknuo je Francois Swanepoel, direktor u Odjelu financijskog savjetovanja, Deloitte.

Očekuju se veći prihodi jer rast će i prosječna cijena noćenja, i to do 10 posto, ali zbog inflacije troškovi energenata, hrane i radne snage rastu još više. 

- Zanimljivo je bilo da je dvije trećine ispitanika odgovorilo da nažalost porast troškova neće pratiti i porast prihoda znači prihodi neće uspjeti kompenzirati troškove, što nam je strateški bitno jer to sve skupa umanjuje investicijski potencijal, rekao je Zenzerović.

Pa tako jedna trećina ispitanika kaže da ove i sljedeće godine neće planirati kapitalna ulaganja. 

- Jedna od stvari za koje smo možda očekivali drugačije odgovore su iznos ulaganja u odnosu na pretpandemijske godine koje u ovom trenutnom istraživanju se pokazalo da jednostavno planira se puno manje ulaganja, nego u pretpandemijskim godinama, rekla je Silvija Juričić, menadžerica u Odjelu financijskog savjetovanja, Deloitte.

A glavni problemi kod ulaganja su i dalje zakonska regulativa te rast kamatnih stopa pa Hrvatska banka za obnovu i razvitak postaje glavno mjesto za financiranje turizma. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!