HUP: Nastavak mjera osigurava stabilnost što je vitalno za oporavak

02.03.2023.

13:32

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) pozdravila su najavu Vlade o nastavku mjera za pomoć gospodarstvu te poručili kako nastavak mjera osigurava stabilnost, što je vitalno za oporavak gospodarstva.

HUP pozdravlja najavu Vlade o nastavku mjera za pomoć gospodarstvu, kao i uključivanje poslodavaca u izradu novog paketa mjera, istaknuli su poslodavci u priopćenju.


Iz HUP-a su se, pak, oštro usprotivili nagađanjima o izdvajanju pojedinih poduzetnika iz najavljenih mjera. 


- Neugodno smo iznenađeni medijskim nagađanjima o potencijalnom izdvajanju pojedinih poduzetnika iz najavljenih mjera te smo uvjereni da bi takvo rješenje bilo duboko nepravedno i neprovedivo, poručIli su iz HUP-a. 


U priopćenju su istaknuli i kako je pravovremeno donošenje uvjeta, koji će biti na snazi nakon 31. ožujka, od velike važnosti za gospodarstvo kako bi kompanije mogle planirati daljnji tijek poslovne godine. 


Stabilnost i predvidljivost poslovanja ključ su za nastavak rasta investicija, plaća i zapošljavanja, poručuju iz udruge poslodavaca.


Uz smanjivanje prosječne limitirane cijene za električnu energiju, članice HUP-a ističu i potrebu za nastavkom subvencija za plin.


Velik broj proizvodnih kompanija traži i da se u ovaj krug mjera uključe subvencije za tehnološku paru, koja je u potpunosti bila izostavljena iz dosadašnjih mjera a predstavlja velik i neopravdan trošak za prerađivačku industriju, ističu iz HUP-a.


Najavljuju da će HUP detalje prijedloga iznijeti u izravnim razgovorima s predstavnicima Vlade, kao i kvalitetna rješenja drugih članica Europske unije.


Pravovremeno donošenje mjera i osiguranje predvidljivosti i stabilnosti osobito je važno u okolnostima prijeteće krize, a kako bi se domaća ekonomija mogla snažnije boriti sa svim izazovima koje donosi poslovanje na izuzetno nestabilnom tržištu, poručili su iz HUP-a.


Smatraju da su mjere u ovom trenutku ključne i za zadržavanje i jačanje konkurentnosti domaće ekonomije, osobito nakon ulaska u eurozonu i schengenski prostor.


-Bez snažnog gospodarstva nema ni rasta plaća ni rasta BDP-a, zaključuje se u priopćenju HUP-a. 


Premijer Andrej Plenković i danas je najavio da će novi paket mjera za ublažavanje cijena energenata biti dovršen do sredine ožujka i donijet na vrijeme kako bi stupio na snagu početkom travnja. 


- Mjere će se donijeti na vrijeme kao što su sve mjere koje smo u protekle tri godine donosili bile pravovremene, sveobuhvatne i primjerene izazovima. Dovršit će se sredinom ožujka, i bit će na snazi od 1. travnja, rekao je Plenković ogovarajući na pitanja novinara na marginama ministarskog sastanak u okviru IV. sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju (P-TECCP).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!