Sve više gradova Veliku Gospu proglašava sajamskim danom

10.08.2023.

Zadnja izmjena 13:25

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ilustracija/Arhiva

Ilustracija/Arhiva

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Split i Crikvenica su se priključili gradovima i općinama koji su odlučili blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza proglasiti sajamskim danom i tako omogućiti trgovcima da rade. Isto su učinili i Pula, Umag, Hvar, Labin, Novalja, Supetar, Bol, Sutivan, Jelsa, Stari Grad, Baška, Podgora, Pirovac i brojni drugi među kojima ima i onih gdje je na vlasti HDZ.

Zbog promidžbeno-turističkih aktivnosti splitski gradonačelnik Ivica Puljak svaku je nedjelju do kraja rujna kao i blagdan Velike Gospe proglasio sajamskim danima, pa će zahvaljujući tome dio trgovaca na području grada moći raditi unatoč zabrani rada nedjeljom i blagdanima.

Prema sadržaju odluke koju je potpisao gradonačelnik Puljak, na području Grada Splita, dani 13., 15., 20. i 27. kolovoza te 3., 10., 17. i 24. rujna proglašavaju se sajamskim danima.

Zahvaljujući toj odluci dozvoljena je prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao dio sajamskih događanja u proglašene dane i može započeti u 8 sati, a završiti do 24 sata.

Puljak smatra da novim Zakonom o trgovini egzistencija malih obrtnika i trgovina može biti jako ugrožena, pogotovo kada ovise o sezoni i kada im je važan svaki radni dan. Upravo zato im novom odlukom grad želi pomoći i omogućiti im rad u danima kada im je to zabranjeno.

Blagdan Velike Gospe u Crikvenici proglašen sajamskim danom

Crikvenica se priključila gradovima i općinama koje su odlučile blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza proglasiti sajamskim danom i tako omogućiti trgovcima da rade.

Odluku o proglašenju blagdana Velike Gospe sajamskim danom donio je crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, a njome je omogućio prodaju na otvorenom `kao sastavni dio manifestacija i sajamskih događanja. 

Prigodna prodaja na kioscima, štandovima, tzv. ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom, kao dio sajamskih događanja i javnih manifestacija može u utorak, 15, kolovoza početi u 8 sati i završiti do ponoći.

Odluka o određivanju sajamskoga dana objavljena je na službenim stranicama Grada Crikvenice.

Crikvenica u ponedjeljak, 14. kolovoza slavi Dan grada, u spomen na dan kada je 1412. godine prvi put spomenuto ime Crikvenice. Uvod je to u obilježavanje i proslavu Vele Gospe, zaštitnice Crikvenice.

Prigodna prodaja za blagdan Velike Gospe na Trsatu, ali ne i u ostatku Rijeke


Grad Rijeka radi na tome da na području Trsata, u kojemu se nalazi svetište Majke Božje Trsatske, dozvoli rad za blagdan Velike Gospe tj. da dozvoli prigodnu prodaju koja mora biti u skladu s gradskim odlukama, no za ostale dijelove grada ne planira uvoditi tu mogućnost.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović odgovorio je to na upit Hine, hoće li i za koje dane ili razdoblje Grad Rijeka, poput nekih gradova i općina u Hrvatskoj, proglasiti sajamske dane.

Što se tiče famoznog sajamskog dana, Grad Rijeka radi na tome da na području Trsata dozvoli rad za blagdan Velike Gospe, tj. da dozvoli prigodnu prodaju koja mora biti i u skladu s odlukama Grada. No, za ostatak grada ne planiramo uvoditi tu mogućnost i to zato jer iz zakona ne proizlazi da se ta odredba može generalno primjenjivati, naveo je.

Filipović također ističe da je protiv ovakvog zakona koji u izrazito turističkoj zemlji ograničava rad trgovina usred ljeta i usred sezone."

- Jer nije problem u otvorenim trgovinama, problem je u tome što zaposlenici koji rade nedjeljom i blagdanima nerijetko za taj rad ne dobivaju pravičnu naknadu i slobodne dane. A ova Vlada, umjesto da osigura poštivanje svih radničkih prava, maskira cijelu priču uvođenjem zabrana rada, rekao je Filipović.

Slijede Pirovac, Samobor, Sv. Nedelja, Dugo Selo, Sv. Ivan Zelina i Križ


Svi gradonačelnici i načelnici stranke Fokus podržavaju inicijativu Udruge Glas poduzetnika (UGP) da se omogući rad poduzetnicima koji žele raditi nedjeljama, praznicima i blagdanima te će 15. kolovoza proglasiti sajmenim danom u svrhu pobune protiv neradne nedjelje. Fokus u priopćenju navodi će se tom "prosvjedu pridružiti Pirovac kao jedno od popularnih ljetnih turističkih središta, ali i Samobor, Sveta Nedelja, Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina i općina Križ.

Također, poručuju i da su svi gradonačelnici i načelnici tih mjesta suglasni stavu da je novi zakon nebulozan te se nadaju da će ocjena ustavnosti pokazati kako je Vlada RH napravila grešku, jer je u predizbornoj želji za dodvoravanjem biračima na kraju oštetila poduzetnike i građane, a radnicima u trgovini dugoročno prijete otkazi.

'Čeka se da se u kladionicama krene prodavati špeceraj'


Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi rekao je kako za sada sve ide kako je i govorio da će ići: benzinske prodaju kruh, veliki trgovački lanci rotiraju ljude po različitim poslovnicama, a promet u maloprodaji je manji nego da se rade nedjeljom. Samo se još čeka da se u kladionicama krene prodavati špeceraj, a kina da u ponudu uvrste i svježe mlijeko. Male obiteljske trgovine su te koje trpe najveću štetu, kazao je.

Odluke o proglašenju sajmenog dana donose gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, načelnik Pirovca Ivan Gulam i načelnik općine Križ Marko Magdić.

Među gradovima koji su na Veliku Gospu proglasili sajamskim danom su i Pula i Umag.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!