I Marija Bistrica protiv neradnih nedjelja, obrtnici žele raditi

11.08.2023.

17:11

Autor: Ružica Divac Borovečki/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Sve je više gradova i općina koji su blagdan Velike Gospe proglasili sajmenim danom. Na taj su način omogućili rad prigodnih trgovina, unatoč zabrani rada nedjeljom i blagdanima. Njima se priključila i Marija Bistrica koja na Veliku Gospu očekuje dolazak više desetaka tisuća hodočasnika.


U Mariju Bistricu na godinu dođe oko milijun hodočasnika, a najveći broj njih dolazi upravo nedjeljom i blagdanom. Rado kupuju i suvenire.

- Volim medenjake s natpisom najbolji tata ili mama i tako. Medenjake, drvene igračkice za djecu, uvijek se nešto nađe, rekla je jedna od posjetiteljica.

Mali obrtnici i prodavači uz Svetište Majke Božje Bistričke moći će raditi na Veliku Gospu. Općina Marija Bistrica proglasila je taj blagdan sajmenim danom.

- Pohodit će deseci tisuća vjernika Mariju bistricu i sad zamislite da svi ovi licitari, medičari, drvene igračke, tradicijski zanati budu zatvoreni, to nije dobra priča za Mariju Bistricu i naše male obrtnike, kazao je načelnik Općine Marija Bistrica, Josip Milički.

- Mislim da bi oni trebali raditi jer to im je najbolji dan. Osobno mislim da se ne treba raditi nedjeljom, jer se sve može raditi preko tjedna, nadovezala se druga posjetiteljica.

Obrtnici i trgovci žele pravo na rad


Gospođa Gordana Mahmet Habazin četvrta je generacija medičara. Proizvodi i licitare koji su na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine. Ona nedjeljom želi raditi.

- Medičarsko-svjećarski obrti uvijek rade nedjeljama, blagdanima, nakon misa, blizu crkvica. Znači, sedam stoljeća unatrag, ustvrdila je.

Sajmeni dani i potraga za rupama u zakonu ne mogu biti čarobni štapić, upozoravaju iz Marije Bistrice.

- Tragično je da se mi moramo kroz nešto izvlačiti, da moramo tražiti rješenja da bi mogli raditi. Mi imamo pravo na rad, kazala je Habazin.

- Trajno rješenje je da se napravi izuzeće za Mariju Bistricu i hrvatsko Nacionalno svetište, upravo u segmentu malih obrta u krugu svetišta i crkve na otvorenom, zaključio je načelnik.

I ostali trgovci u Mariji Bistrici žele raditi, ali to ne žele reći pred kamerom. Nedjelje i blagdani su zapravo jedini dani kad tih šezdesetak obrtnika može nešto zaraditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!